Podravka gradi tvornicu u Hercegovini

Bez autora
Aug 12 2018

Zdravko Dimač, direktor Sektora za poljoprivredu Podravke, jučer je za Večernji list potvrdio kako će hrvatski gigant graditi tvornicu na području Hercegovine. Planiramo izgradnju tvornice Podravke u Hercegovini. Projekt je u završnoj fazi. Na pokusna polja, koja su zasađena na četiri lokacije, u Ljutom Docu, Ljubuškom, Ravnom i Grahovu, dolazi direktor razvoja Podravke prof. dr. Zdravko Matotan koji će utvrditi dan berbe industrijske rajčice. Podravka će od proizvođača otkupiti rajčicu i darovati je u humanitarne svrhe pučkim kuhinjama, staračkim domovima, vrtićima, studentskim domovima i ostalima koji imaju potrebu, rekao je Dimač.

Podravka gradi tvornicu u HercegoviniZdravko Dimač, direktor Sektora za poljoprivredu Podravke, jučer je za Večernji list potvrdio kako će hrvatski gigant graditi tvornicu na području Hercegovine.

- Planiramo izgradnju tvornice Podravke u Hercegovini. Projekt je u završnoj fazi. Na pokusna polja, koja su zasađena na četiri lokacije, u Ljutom Docu, Ljubuškom, Ravnom i Grahovu, dolazi direktor razvoja Podravke prof. dr. Zdravko Matotan koji će utvrditi dan berbe industrijske rajčice. Podravka će od proizvođača otkupiti rajčicu i darovati je u humanitarne svrhe pučkim kuhinjama, staračkim domovima, vrtićima, studentskim domovima i ostalima koji imaju potrebu - rekao je Dimač jučer za Večernji list.

Na ovaj način je odbacio poluinformacije koje su pojedini lokalni mediji objavili jučer, a u kojima je istaknuto kako Podravka ipak neće graditi tvornicu na području Hercegovine, točnije, u blizini Mostara.

Očekuje se kako će Uprava Podravke uskoro donijeti i službenu odluku o ulasku u ovaj projekt. Važno je spomenuti kako je već donesena politička odluka da se krene u ovaj projekt koji će biti kamen temeljac buduće gospodarske suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Večernji list došao je u posjed prezentacije o količinama pojedinih kultura voća i povrća koje Podravka planira otkupljivati. Dokument predstavlja četverogodišnji plan otkupa iz kojega se vidi kako se planira širenje proizvodnje i povećavanje kapaciteta prerade voća i povrća, koje se broji u tisućama tona, do 2022. godine.

Na prvom mjestu nalazi se paprika za ajvar. Ove godine Podravka će otkupiti 6200 tona, a količina će svake godine rasti, tako da bi do 2022. godine trebala biti dosegnuta količina od skoro 7000 tona. Na drugom mjestu su krastavci.

Trenutačna količina za otkup je 1206 tona, a za četiri godine trebala bi iznositi 1357 tona. Brend na kojem će Podravka intenzivno raditi idućih godina su feferoni. Neslužbeno se doznaje kako će se upravo od kooperanata u Hercegovini tražiti da se više posvete uzgoju ove biljke. Trenutačno se obrađuje 160 tona ljutih feferona, a za četiri godine trebala bi biti dosegnuta razina od 185 tona.

Tu su i slatki feferoni kojih Podravka sada obradi 57 tona, a proizvodnja će biti povećana na 75 tona. Ove brojke bi navodno trebale biti znatno veće ako proizvodnja u Hercegovini bude išla planiranim tijekom. Industrijska rajčica je ipak Podravkina najveća priča. Ova tvornica obradi trenutačno 16.000 tona, a 2022. taj broj će se povećati na 18.000 tona. Očekivanja su da će tisuće tona biti uzgojene upravo u Hercegovini.

I grah je zanimljiva priča za Hercegovinu. Sadašnja obrada od 840 tona trebala bi u roku četiri godine biti povećana na 943 tone. Kada se govori o voću, šljive će uskoro biti jako tražene od Podravke. Planira se povećanje obrade za oko 150 tona, odnosno, ukupna količina za otkup do 2022. godine će biti skoro 1000 tona. Tu je i jabuka koje će se tražiti 577 tona u roku četiri godine.

I tu nije kraj. Podravka otkupljuje i ogromne količine sirovina za sušeno povrće. S obzirom na to da je planirana izgradnja nove tvornice za proizvodnju sušenog povrća 2020. godine, količine koje su sada potrebne bit će znatno veće u roku od dvije godine. Prema raspoloživim podacima, hrvatski gigant će otkupljivati između 14.000 i 18.000 tona mrkve, 8000 do 9000 tona pastrnjaka i više od 2000 tona celera. Količina luka koja će se tražiti je veća od 6000 tona, peršina oko 1000 tona te krumpira - 8000 tona.

- Sada je samo pitanje ima li Hercegovina, ali i Bosna, dovoljno zemlje na kojoj bi se ovolike količine mogle proizvoditi i ima li ljudi koji su spremni raditi. Podravka će osigurati sadnice, pratiti uzgoj biljaka i voćaka, nuditi ugovore u predviđenim rokovima, a otkupne cijene će biti poznate na početku procesa. Sve mora biti transparentno i sve strane moraju biti zadovoljne jer planiramo je da suradnja bude dugotrajna i temelj razvoja poljoprivrede na ovim prostorima - poručili su sugovornici.

Podravka bi tijekom iduće godine trebala završiti izgradnju tvornice kod Mostara u kojoj bi se tijekom cijele godine obrađivale sirovine, piše Večernji list.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik