Devizne rezerve u julu 11,4 milijarde evra

Bez autora
Aug 12 2018

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznosile su 11.403,4 miliona evra, što je za 299,0 miliona evra više nego na kraju juna.Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Neto devizne rezerve na kraju jula iznosile su 9.541 milion evra, što znači da su u tom mesecu povećane za 224 miliona evra.

Devizne rezerve u julu 11,4 milijarde evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznosile su 11.403,4 miliona evra, što je za 299,0 miliona evra više nego na kraju juna.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 9.541 milion evra, što znači da su u tom mesecu povećane za 224 miliona evra. To je novi najviši nivo neto deviznih rezervi od 2000. godine.

Povećanje bruto deviznih rezervi u julu gotovo u celini rezultat je aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (priliva u iznosu od 300 miliona evra, po osnovu intervencija kupovinom deviza). Uticaj ostalih tokova (priliva i odliva) na devizne rezerve u julu bio je gotovo neutralan.

Neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 81,7 miliona evra), kao i po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (49,8 miliona evra), u potpunosti su nadomestili odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti (ukupno 84,4 miliona evra) i amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (neto 48,1 milion evra).
 
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 461,9 miliona evra i bio je za 11,4 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovan je ukupno 4.175,1 milion evra.

U julu je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena prema evru, a Narodna banka Srbije  je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220 miliona evra radi ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik