Povišice plata i penzija neće ugroziti budžet

Bez autora
Aug 12 2018

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je naša zemlja na dobrom putu oporavka i rasta privrede, i najavio da će se uskoro izaći sa tačnom računicom oko povećanja penzija i plata u javnom sektoru.Mali je rekao da to povećanje neće ni na koji način ugroziti budžet Republike Srbije, i naglasio da će biti ukinut i Zakon o privremenom umanjenju penzija, što znači da će pre kraja godine, najverovatnije u novembru, biti povećanja penzija. On je podsetio na to da predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda dolaze u Beograd u drugoj polovini septembra, a nakon razgovora sa njima, koji neće biti laki, biće izneti konkretni podaci.

Povišice plata i penzija neće ugroziti budžetMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je naša zemlja na dobrom putu oporavka i rasta privrede, i najavio da će se uskoro izaći sa tačnom računicom oko povećanja penzija i plata u javnom sektoru.

Mali je u intervjuu za „Večernje novosti“ rekao da to povećanje neće ni na koji način ugroziti budžet Republike Srbije, i naglasio da će biti ukinut i Zakon o privremenom umanjenju penzija, što znači da će pre kraja godine, najverovatnije u novembru, biti povećanja penzija.

On je podsetio na to da predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolaze u Beograd u drugoj polovini septembra, a nakon razgovora sa njima, koji neće biti laki, biće izneti konkretni podaci.

Srbija se, kako je ponovio, nalazi na dobrom putu oporavka i rasta privrede. Samo u prvih šest meseci ove godine ostvaren je rast BDP-a od 4,5 odsto, što je najviša stopa rasta za taj period u poslednjoj deceniji.

Prema njegovim rečima, suficit u budžetu na kraju jula iznosio je 49,1 milijardu dinara, odnosno približno 410 miliona evra, a bio je planiran deficit od 16,7 milijardi dinara.

Ministar je dodao da se pri svemu što se radi vodi računa o tome da ne bude ugrožena fiskalna stabilnost jer smo je, kako je ukazao, godinama gradili i bilo bi neodgovorno da je na bilo koji način ugrozimo.

Zahvaljujući rezultatima, imamo prostora u budžetu i za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i za povećanje najnižih penzija, objasnio je on i napomenuo da se u ovom trenutku ne razmišlja o rebalansu budžeta, s obzirom na to da povećanje i penzija i plata u javnom sektoru može da se realizuje iz postojećeg budžeta.

Mali je, odgovarajući na pitanje do kada će trajati zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, preneo da će to biti jedna od tema u razgovorima sa MMF-om.

Prema njegovim rečima, iako traje zabrana zapošljavanja, Komisija za davanje saglasnosti Vlade Srbije vodi računa o prioritetima, pa se ljudi zapošljavaju tamo gde je došlo do prirodne selekcije, odnosno odlazaka u penziju, a gde su neophodni novozaposleni kadrovi, poput vaspitačica i medicinskih radnika.

Stimulativne mere koje primenjujemo vezane su i za to da se privatni sektor, koji treba da bude nosilac rasta i razvoja ekonomije, dodatno ojača, čime se otvaraju nova radna mesta, objasnio je ministar.

On je, govoreći o reformi Poreske uprave, podvukao da će se lično baviti svim aspektima te transformacije, dodajući da je oformljena radna grupa koja se sastaje jedanput nedeljno.

Prethodnih godina su, kako je precizirao, već ostvareni pomaci – smanjen je broj organizacionih jedinica sa 178 na 78, poreske prijave mogu da se šalju elektronski, osnovan je Sektor za pružanje usluga poreskim obveznicima.

Takođe, kako je dodao, radi se i na podmlađivanju kadra Poreske uprave, pa je nedavno primljeno 100 novih inspektora, a potrebno je zapošljavanje i ekonomista, pravnika i IT stručnjaka.

Mali je, kada je reč o rastu građevinske industrije, istakao da je u prvih šest meseci ove godine povećan rast tog sektora za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tom preporodu značajno je doprineo projekat „Beograd na vodi“, na čijem gradilištu svakodnevno radi više od 1.500 radnika. Takođe, uticale su i stotine kilometara izgrađenih puteva, ali i svaki investitor koji gradi fabriku, stambeni objekat, hotel, tržni centar, ocenio je ministar.

On je, na pitanje kako da sektor srednjih preduzeća opstane i ojača, rekao da podaci Agencije za privredne registre pokazuju da raste broj registrovanih preduzeća, što govori da smo na pravom putu.

Prema njegovim rečima, u Registru privrednih subjekata na početku jula bilo ih je upisano 381.718, a ukupan broj privrednih subjekata je za proteklih pola godine porastao za 2,66 odsto, a za godinu dana je povećan za 4,79 odsto.

Istovremeno, Mali je ukazao na to da se nastoji da se olakša poslovanje svim privrednim subjektima, budući da planiramo smanjenje roka za povraćaj PDV-a, čime će se unaprediti likvidnost privrede.

U planu je i umanjenje fiskalnog opterećenja zarada, kao i donošenje posebnog paketa poreskih podsticaja za inovativne aktivnosti. Uz to, sistem e-uprave omogućava privrednicima da ne idu od šaltera do šaltera, čime im štedimo vreme, zaključio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik