Centralna banka spremna da interveniše za spas lire

Bez autora
Aug 13 2018

Centralna banka Turske saopštila je danas da je spremna da preduzme "sve neophodne mjere" da bi osigurala finansijsku stabilnost poslije kolapsa nacionalne valute lire.U saopštenju se navodi da će komercijalne banke dobiti pomoć da bi ostale likvidne. Centralna banka će pažljivo pratiti dubinu tržišta i formiranje cijena i preduzeće sve neophodne mjere da bi održala finansijsku stabilnost, ukoliko zaključi da je to neophodno, piše u tekstu. Saopštenje je objavljeno nakon što je turska lira pala na rekordno nizak nivo prema dolaru u vrijeme kada traje diplomatski spor sa SAD.

Centralna banka spremna da interveniše za spas lireCentralna banka Turske saopštila je danas da je spremna da preduzme "sve neophodne mjere" da bi osigurala finansijsku stabilnost poslije kolapsa nacionalne valute lire.

U saopštenju se navodi da će komercijalne banke dobiti pomoć da bi ostale likvidne.

"Centralna banka će pažljivo pratiti dubinu tržišta i formiranje cijena i preduzeće sve neophodne mjere da bi održala finansijsku stabilnost, ukoliko zaključi da je to neophodno", piše u tekstu, prenio je AFP.

Saopštenje je objavljeno nakon što je turska lira pala na rekordno nizak nivo prema dolaru u vrijeme kada traje diplomatski spor sa SAD.

Pritvaranje američkog pastora Endrjua Bransona od oktobra 2016. godine na osnovu optužbi za terorizam izazavlo je do sada najveću krizu u odnosima Ankare i Vašingtona.

Centralna banka je objavila seriju mjera dan nakon što je ministar finansija Berat Albajrak, zet predsjednika Tajipa Erdogana, rekao je da je u pripremi akcioni plan.

U saopštenju se navodi da će u finanijski sistem biti uneseno oko 13 milijardi lira /devet milijardi dolara/ da bi se osigurala likvidnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik