Službenici na probnom radu prolaze bez ocjena

Bez autora
Aug 13 2018

Službenici na probnom radu u institucijama BiH lani su mahom ostali bez ocjena jer su rukovodioci na mnogim adresama ignorisali zakon.Revizija pojedinačnih institucija u 2017. godini pokazala je da na terenu postoje brojni slučajevi da institucije u kojima su se stekli potrebni uslovi za ocjenjivanje probnog rada službenika, poslije godine staža na državnim jaslama, taj posao nisu uradile. Nema ni potvrda postavljanja po dobijanju zadovoljavajuće ocjene probnog rada ili razrješenja dužnosti službenika usljed dobijene nezadovoljavajuće ocjene probnog rada, piše u najnovijem izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Službenici na probnom radu prolaze bez ocjenaSlužbenici na probnom radu u institucijama BiH lani su mahom ostali bez ocjena jer su rukovodioci na mnogim adresama ignorisali zakon.

Revizija pojedinačnih institucija u 2017. godini pokazala je da na terenu postoje brojni slučajevi da institucije u kojima su se stekli potrebni uslovi za ocjenjivanje probnog rada službenika, poslije godine staža na državnim jaslama, taj posao nisu uradile.

- Nema ni potvrda postavljanja po dobijanju zadovoljavajuće ocjene probnog rada ili razrješenja dužnosti službenika usljed dobijene nezadovoljavajuće ocjene probnog rada - piše u najnovijem izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Sve navedeno, podvlače, ukazuje na značajne manjkavosti u primjeni Zakona o državnoj službi, u čemu Agencija za državnu službu ima ključnu ulogu.

- Posljedica toga je netransparentnost u zapošljavanju, odsustvo vladavine prava, a time i smanjenje povjerenja javnosti u proces zapošljavanja u institucijama, posebno u uslovima visokog stepena nezaposlenosti u BiH. Zakon o državnoj službi je za one učesnike koji ne primjenjuju Zakon na ispravan način propisao mjere, kroz prekršajne odredbe, koje treba da obezbijede njegovu dosljednu primjenu - istakli su revizori.

Rukovodstvu Agencije su preporučili da u skladu sa svojim nadležnostima detaljno sagledaju nedostatke te analiziraju negativne pojave i moguće zloupotrebe prilikom zapošljavanja kao i da preduzme hitne mjere na njihovom otklanjanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik