Najmanje tri kompanije zainteresovane za RTB Bor

Bez autora
Aug 13 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Boru da su najmanje tri kompanije do sada na tenderu pokazale zainteresovanost za strateško partnerstvo u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor. Brnabić, koja je započela posetu opštini Majdanpek obilaskom Rudnika bakra Majdanpek, koji je u sastavu RTB Bor, istakla je da rok za ponude ističe 20. avgusta, i dodala da još ne može da kaže koliko je firmi otkupilo dokumentaciju. Ona je, odgovarajući na pitanje da li će država ostati većinski vlasnik, naglasila da će to zavisiti od samih ponuda.

Najmanje tri kompanije zainteresovane za RTB BorPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Boru da su najmanje tri kompanije do sada na tenderu pokazale zainteresovanost za strateško partnerstvo u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB Bor).

Brnabić, koja je započela posetu opštini Majdanpek obilaskom Rudnika bakra Majdanpek, koji je u sastavu RTB Bor, istakla je da rok za ponude ističe 20. avgusta, i dodala da još ne može da kaže koliko je firmi otkupilo dokumentaciju.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će država ostati većinski vlasnik, naglasila da će to zavisiti od samih ponuda.

Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara, kao i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana tri do četiri puta, u zavisnosti od čega ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu, navela je premijerka.

Brnabić je podsetila na to da je pre nekoliko meseci posetila Bor i Rudarsko-topioničarski basen Bor, i naglasila da rudarstvo puno znači i za taj grad, i za Majdanpek.

Danas sam htela da posetim i rudnik u Majdanpeku, ta dva grada su rudarski centri Srbije. Rudarstvo je prepoznato od strane Vlade Srbije kao jedan od ogromnih neiskorišćenih potencijala, naglasila je ona.

Rudarstvo, kako je ukazala, trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, nadamo se da će u narednih nekoliko godina taj procenat biti povećan na čak pet odsto, pri čemu samo RTB Bor trenutno doprinosi 0,8 odsto.

Mi smo dostigli naš maksimum sa investiranjem u novu opremu, proizvodnju i ljude i ono što nam je potrebno jeste stateški partner. Obećali smo i ispunili da ćemo raspisati poziv za strateškog partnera, podsetila je Brnabić.

Ona je rekla da od strateškog partnera očekuje tri najvažnije stvari – da zadrži sve zaposlene, da uloži najmanje 350 miliona dolara i da se nastavi i poveća proizvodnja.

Premijerka je ukazala na to da Majdanpek ima dve osnovne grane za razvoj – rudarstvo i turizam, i dodala da će posetiti Donji Milanovac kako bi obišla Lepenski Vir i Nacionalni park "Đerdap".

Brnabić je rekla da treba da razmišljamo o razvoju rudarstva na pametan način, da ulažemo u ekologiju, ali tako da razvoj rudarstva ne ugrozi turizam, koji beleži rast iz godine u godinu.

Ona je, odgovarajući na pitanje kada će početi da se pravi kolektor za otpadne vode u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, navela da su sredstva u budžetu u iznosu od milijardu dinara izdvojena, i da treba da počne da se radi tehnička dokumentacija.

To će, kako je istakla, biti jedan od prioritetnih projekata u 2018. i 2019. godini.

Brnabić je naglasila da Srbija ima sve više rudnih nalazišta zahvaljujući stranima kompanijama koje vrše geološka istraživanja, uz napomenu da država želi da što više rudnog bogatstva ili proizvodnje ostane u Srbiji.

Ona je, na komentar novinara i pitanje da ovih dana pokušava da se otkupi istražno pravo u nalazištu Čukaru Peki kod Bora i da li postoji neki mehanizam da se država zaštiti po pitanju velikih nalazišta kao što je to, rekla da država ima stalan kontakt sa tim kompanijama i da pokušava da izvuče najviše za našu zemlju.

Premijerka je navela da država traži od tih kompanija da primenjuju najviše međunarodne standarde, kao i da što više ostane u našoj zemlji, u smislu proizvodnje poluproizvoda ili finalnih proizvoda i da se onda tako izvozi sa dodatnom vrednošću.

Da Srbija postane konkuretnija, odgovorno se ponašamo prema tome i zadovoljna sam što imamo Srbiju koja je povoljno poslovno okruženje.

Imamo zato sve veća nalazišta, velike strane kompanije se osećaju sigurno da posluju u Srbiji i to će nam pomoći da dođemo do pet odsto učešća rudarstva u BDP-u, ukazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, to će biti značajno za kvalitet života građana u čitavoj Srbiji.

Direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski izrazio je zadovoljstvo zbog posete premijerke, i zahvalnost na svemu što su Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić učnili za rudnik bakra Majdanpek i RTB Bor.

Danas imamo čist vazduh u Boru i tri puta veću proizvodnju nego pre četiri godine. Mi proizvodnju održavamo na izuzetno profitabilnom nivou u rudniku bakra Majdanpek, ali došli smo do najviše tačke u ovim svojinskim odnosima i zato mora da se pronađe stateški partner, naveo je Spaskovski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik