Ove godine od turizma u Srbiji 1,3 milijarde evra

Bez autora
Aug 13 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas arheološko nalazište Lepenski Vir i tom prilikom izjavila da će ove godine devizni priliv od turizma dostići približno 1,3 milijarde evra i da ćemo imati oko 3,5 miliona turista. Ona je sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Nacionalnog parka Đerdap Lazarom Mitrovićem obišla turistički prostor na kome je planirana izgradnja marine, pristaništa i vizitorskog centra. Istakla je da se u 2019. godini očekuje još veći rast u turizmu, uz podsećanje na to da smo prošle godine imali približno 1.000 kruzera sa oko 130.000 turista.

Ove godine od turizma u Srbiji 1,3 milijarde evraPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas arheološko nalazište Lepenski Vir i tom prilikom izjavila da će ove godine devizni priliv od turizma dostići približno 1,3 milijarde evra i da ćemo imati oko 3,5 miliona turista.

Brnabić je sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Nacionalnog parka Đerdap Lazarom Mitrovićem obišla turistički prostor na kome je planirana izgradnja marine, pristaništa i vizitorskog centra.

Ona je istakla da se u 2019. godini očekuje još veći rast u turizmu, uz podsećanje na to da smo prošle godine imali približno 1.000 kruzera sa oko 130.000 turista.

U prvih šest meseci ove godine, kako je naglasila, imamo za skoro 40 odsto bolje rezultate nego u istom periodu 2017. godine, odnosno 31 odsto više kruzera i 38 odsto više turista na kruzerima.

Brnabić je najavila da će država nastaviti da ulaže u razvoj Lepenskog Vira i Nacionalnog parka Đerdap, kao i u razvoj turizma u celoj Srbiji.

Premijerka je naglasila da opština Majdanpek, kojoj pripada Lepenski Vir, ima ogromne potencijale za razvoj rudarstva i turizma i da će država pomoći Majdanpeku da ih iskoristi.

Ona je izrazila očekivanje da će RTB Bor, u čijem je sastavu Rudnik bakra Majdanpek, imati još više zaposlenih sa dolaskom strateškog partnera, kao i da će u tom delu Srbije biti još više turista.

Prema njenim rečima, važno je da nastavimo da otvaramo pristaništa, kao što je ove godine otvoreno pristanište na Dunavu u Golupcu, na samom ulasku u Nacionalni park Đerdap.

Često ne znamo ni u Srbiji kakve lepote sve imamo, na nama je da otkrijemo ovakva mesta, ne samo za strance već i za naše građane. Zato je važno da imamo veći broj hotela i da ulažemo u lokalne puteve, poručila je Brnabić.

Predsednik opštine Majdanpek Dejan Vagner iskazao je zahvalnost premijerki na poseti i istakao da to pokazuje da državni vrh vodi računa o Majdanpeku i tom delu istočne Srbije.

Vagner je naglasio da je, zahvaljujući rešavanju pitanja RTB Bor, država pomogla opstanak Bora i Majdanpeka, kao rudarskih gradova.

Očekujemo podršku da se iznađe odgovarajuće rešenje za industriju za preradu metala, u čijem su sastavu Zlatara Majdanpek i Megaplast Donji Milanovac, koje će omogućiti pokretanje bilo kakve proizvodnje u ova dva preduzeća, istakao je on.

Na taj način bi se, kako je objasnio, otvorila nova radna mesta i uposlila radna snaga ženskog pola, s obzirom na to da rudnik Majdanpek upošljava pretežno muškarce.

Direktor turističkog prostora Lepenski Vir Vladimir Nojković naglasio je da je to područje jedinstveno kulturno nasleđe ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

Srbija ima šta da ponudi u tom pogledu, mi smo se sve ove godine trudili da Lepenski Vir izgleda lepo i da bude ponos svima nama, a u tome smo imali pomoć Vlade Srbije i opštine, ukazao je Nojković.

Direktor nacionalnog parka Đedap Lazar Mitrović je rekao da je to najveći nacionalni park u Srbiji i da sve projekte finansira iz sopstvenih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik