Utrostručila se dinarska štednja

Bez autora
Aug 13 2018

Poverenje građana u domaću valutu je povećano, dinarska štednja je u poslednjih šest godina je utrostručena, saopštila je Narodna banka Srbije.Zahvaljujući merama Narodne banke Srbije i postignutoj trostrukoj stabilnosti – inflacije, deviznog kursa i finansijskog sistema poverenje građana u domaću valutu je povećano, ističe NBS. Dinarska štednja je u poslednjih šest godina utrostručena – sa 18,0 milijardi dinara na 54,4 milijardi dinara i nastavlja da raste.

Utrostručila se dinarska štednjaPoverenje građana u domaću valutu je povećano, dinarska štednja je u poslednjih šest godina je utrostručena, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Zahvaljujući merama Narodne banke Srbije i postignutoj trostrukoj stabilnosti – inflacije, deviznog kursa i finansijskog sistema poverenje građana u domaću valutu je povećano, ističe NBS.

Dinarska štednja je u poslednjih šest godina utrostručena – sa 18,0 mlrd. dinara (avgust 2012. godine) na 54,4 mlrd. dinara (jul 2018. godine) i nastavlja da raste.

U istom periodu, povećana je i devizna štednja – sa 7,9 mlrd. evra (936 mlrd. dinara) na 9,7 mlrd. evra (1.147 mlrd. dinara), navodi NBS.

U saopšenju, NBS navodi da posebno ohrabruje činjenica da su i dinarska i devizna štednja povećane uprkos smanjenju kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što govori o poverenju građana u finansijski sistem.

U proteklih šest godina postignuti su značajni rezultati na stvaranju povoljnog domaćeg ekonomskog ambijenta.

Međugodišnja inflacija, koja je u oktobru 2012. godine iznosila 12,9 odsto smanjena je do kraja 2013. na nivo od 2,2 odsto, i već pet godina se uspešno održava na niskom i stabilnom nivou, uporedivom sa inflacijom u razvijenim zemljama, ističe se u saopštenju.

Postignuta je i očuvana i relativna stabilnost deviznog kursa. Dinar je danas prema evru na gotovo istom nivou na kojem je bio u avgustu 2012. godine, pri čemu su neto devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik