Ini produžena licenca na koncesiji u Egiptu do 2023. godine

Bez autora
Aug 14 2018

Ini i Enijevoj egipatskoj kompaniji IEOC licenca na koncesiji Ras Qattara u Egiptu produžena je do 28. ožujka 2023. godine, izvijestili su u utorak iz Ine. Produženje te koncesije odobrila je državna naftna kompanija EGPC - Egyptian General Petroleum Corporation, tamošnje Ministarstvo nafte i mineralnih sirovina i parlament. Ras Qattara predstavlja jednu od najprofitabilnijih Ininih imovina u Egiptu, a produženje licence omogućuje kompaniji nastavak proizvodnih aktivnosti koje uključuju i bušenje novih bušotina. U koncesiji Ras Qattara Ina sudjeluje s 25 posto udjela, a talijanski Eni s preostalih 75 posto.

Ini produžena licenca na koncesiji u Egiptu do 2023. godineIni i Enijevoj egipatskoj kompaniji IEOC (International Egyptian Oil Company) licenca na koncesiji Ras Qattara u Egiptu produžena je do 28. ožujka 2023. godine, izvijestili su u utorak iz Ine.

Produženje te koncesije odobrila je državna naftna kompanija EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation), tamošnje Ministarstvo nafte i mineralnih sirovina i parlament.

Ras Qattara predstavlja jednu od najprofitabilnijih Ininih imovina u Egiptu, a produženje licence omogućuje kompaniji nastavak proizvodnih aktivnosti koje uključuju i bušenje novih bušotina. U koncesiji Ras Qattara Ina sudjeluje s 25 posto udjela, a talijanski Eni s preostalih 75 posto.

Iz Ine su naveli kako su na temelju procjene preostalih rezervi ugljikovodika na koncesiji Ras Qattara obje kompanije prije isteka licence zatražile njezino produženje, čime je izbjegnut dugotrajan i neizvjestan proces javnog natjecanja te rizik visokih troškova koji se pojavljuju u procesima sklapanja novih koncesijskih ugovora.

Istovremeno, omogućen je nastavak proizvodnih aktivnosti što uključuju i bušenje novih bušotina na poljima Zarif i Faras, koja se nalaze na području Ras Qattara, odnosno u Zapadnoj pustinji Egipta.

Uz poslovnu, ističe se u priopćenju, proces produženja ove licence ima i dodanu vrijednost, jer Ina nastavlja s održavanjem dobrih partnerskih odnosa s Enijem, a što joj može otvoriti nove poslovne mogućnosti kako u Egiptu tako i u svijetu.

Koncesija Ras Qattara pokriva područje od 104 četvornih kilometara. Eni je za nju potpisao ugovor još 1989. godine preko svoje egipatske kompanije IEOC, dok 1990. godine Ina preuzima 25 posto udjela od IEOC-a i postaje partnerom na koncesiji.

Proizvodnja je započela 1994. godine na polju Zarif, a dvije godine kasnije na polju Faras. Do sada je ukupno proizvedeno oko 69 milijuna barela nafte, od čega je Inin udio iznosio 7,5 milijuna barela.

Inače, Ina Grupa u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Egiptu sudjeluje od 1989. godine. Kompanija je trenutačno prisutna na četiri koncesije u toj zemlji:: operator je na razradnim poljima Sidi Rahman i Rizk na koncesiji East Yidma, dok je na tri ostale koncesije, Ras Qattara, West Abu Gharadig i North Bahariya, partner. Osim u Egiptu, Ina trenutno radi i na nalazištima u Angoli.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik