Zaplenjene 23 tone švercovanog mesa iz Brazila

Bez autora
Aug 14 2018

Policija iz Jagodine je, u saradnji sa Upravom carine, zaplenila 23 tone švercovanog junećeg mesa sa isteklim rokom trajanja iz Brazila koje je bilo namenjeno jednom preduzeću u Ćupriji. Reč je o jednoj od najvećih zaplena mesa u poslednjih deset godina, a krijumčarena pošiljka je na tržište stigla preko Kosova. Meso nije imalo nikakvu deklaraciju ni dokaze o ispravnosti i kao nebezbedno, uništeno je u kafileriji u Ćupriji, navodno u trenutku kada je trebalo da se dalje distribuira u maloprodaju. Uhapšeni vlasnik firme za preradu i distribuciju mesa u Paraćinu je, kako se pretpostavlja, nameravao da goveđe meso proda lancu marketa u Ćupriji.

Zaplenjene 23 tone švercovanog mesa iz BrazilaPolicija iz Jagodine je, u saradnji sa Upravom carine, zaplenila 23 tone švercovanog junećeg mesa sa isteklim rokom trajanja iz Brazila koje je bilo namenjeno jednom preduzeću u Ćupriji. Reč je o jednoj od najvećih zaplena mesa u poslednjih deset godina, a krijumčarena pošiljka je na tržište stigla preko Kosova.

Meso nije imalo nikakvu deklaraciju ni dokaze o ispravnosti i kao nebezbedno, uništeno je u kafileriji u Ćupriji, navodno u trenutku kada je trebalo da se dalje distribuira u maloprodaju. Uhapšeni vlasnik firme za preradu i distribuciju mesa u Paraćinu je, kako se pretpostavlja, nameravao da goveđe meso proda lancu marketa u Ćupriji.

Kako su za „Politiku” rekli u Upravi za veterinu, veterinarska inspekcija je uništila više od 23 tone zaplenjenih odrezaka junećeg mesa, koje se inače koristi za izradu proizvoda od mesa.

– Na određenim pakovanjima uočene su deklaracije objekata iz Brazila, od kojih su neka pakovanja još uvek bila u roku trajanja, a nekima je istekao i više od šest meseci – kažu u Upravi za veterinu.

Kako objašnjavaju, uvoz mesa u Srbiju može da stiže samo preko odobrenih graničnih prelaza gde je prisutna granična veterinarska inspekcija.

– Najviše mesa u Srbiju se uvozi iz država članica EU i manje količine iz CEFTA država, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U 2017. godini u Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka ili 681,8 tona rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa, kao i 27,1 svinjskog, 143 tone ovčijeg i 3,5 tona pilećeg mesa – kažu za naš list u Upravi za veterinu i dodaju da je tokom prošle godine vraćeno 13 pošiljaka mesa zbog neodgovarajućeg temperaturnog režima, neispravne prateće dokumentacije ili nepostojanja identifikacije...

Uvoz hrane životinjskog porekla je, objašnjavaju, dozvoljen isključivo iz proizvodnih objekata, koji su pod kontrolom državne veterinarske inspekcije zemlje porekla. Svaki drugi način ulaska hrane životinjskog porekla predstavlja krijumčarenje, za šta su nadležni organi Uprave carina, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, budući da je reč o krivičnom delu.

– Sva hrana koja nije na propisani način ušla u Srbiju smatra se nebezbednom, jer u tim slučajevima nije moguće sa sigurnošću utvrditi proizvođača, rok upotrebe, poreklo i sledljivost, koja je propisana Zakonom o bezbednosti hrane, a u najvećem broju slučajeva takvoj hrani nedostaje deklaracija na srpskom jeziku, koja je obavezna za sve proizvode koji se nalaze na našem tržištu – navode u Upravi za veterinu.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže za „Politiku” da bi bilo dobro da se informacije o otkrivenim firmama, koje se bave švercom mesa, objavljuju javno.

– Često ostajemo uskraćeni za te podatke i javnu osudu nesavesnih trgovaca, a predmeti poput ovog završe na sudu u postupcima koji dugo traju. Informacije o zaplenama bez podataka ko su počinioci samo uznemiravaju javnost i građane i unose sumnju da na tržištu postoji problem, da država i inspekcije ne rade svoj posao i da nismo sigurni u bezbednost proizvoda koje kupujemo – kaže Papović.

Ovo, inače, nije prvi slučaj pokušaja šverca brazilskog mesa sa isteklim rokom trajanja. Krajem 2016. godine kod Vranja je zaplenjeno oko tonu zamrznutog pilećeg mesa čiji se ilegalni uvoz smatra najorganizovanijim. U Srbiju se najčešće meso problematičnog kvaliteta uvozi preko Kosova, a bilo je slučajeva i iz Crne Gore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik