Braća Pivac mogli bi prijeći udjel od 25% u Krašu

Bez autora
Aug 15 2018

Kraš uskoro planira provesti dokapitalizaciju u iznosu od najmanje 25 milijuna, a najviše 50 milijuna kuna. To je vidljivo iz poziva za glavnu skupštinu dioničara te kompanije zakazanu za 31. kolovoza, na kojoj će se, između ostalog, odlučivati i o povećanju temeljnog kapitala Kraša. Temeljni kapital Kraša sada iznosi oko 549,4 milijuna kuna. Svježi novac, kako je pojašnjeno, iskoristit će se za modernizaciju postojećih proizvodnih pogona te preuzimanje poslovnih subjekata u regiji kako bi kompanija zadržala lidersku poziciju na tradicionalnim tržištima u regiji te ojačala svoju konkurentnost na tržištu EU i prekomorskim zemljama, ali isto tako povećala financijsku stabilnost i povećala kapacitet za dodatnim zaduživanjem.

Braća Pivac mogli bi prijeći udjel od 25% u KrašuKraš uskoro planira provesti dokapitalizaciju u iznosu od najmanje 25 milijuna, a najviše 50 milijuna kuna. To je vidljivo iz poziva za glavnu skupštinu dioničara te kompanije zakazanu za 31. kolovoza, na kojoj će se, između ostalog, odlučivati i o povećanju temeljnog kapitala Kraša.

Temeljni kapital Kraša sada iznosi oko 549,4 milijuna kuna.

Svježi novac, kako je pojašnjeno, iskoristit će se za “modernizaciju postojećih proizvodnih pogona te preuzimanje poslovnih subjekata u regiji” kako bi kompanija zadržala lidersku poziciju na tradicionalnim tržištima u regiji te ojačala svoju konkurentnost na tržištu EU i prekomorskim zemljama, ali isto tako povećala financijsku stabilnost i povećala kapacitet za dodatnim zaduživanjem.

Također, iz poziva za skupštinu može se iščitati i da se Kraš okreće novoj niši na tržištu - proizvodnji dodataka prehrani.

Mudra odluka

Ono što je možda još zanimljivo u priči o dokapitalizaciji je da će Mesna industrija Braća Pivac, ako odluči sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala Kraša, a prema nekim neslužbenim indicijama s tržišta to bi se lako moglo dogoditi, prijeći udjel od 25 posto (sad ima 24,81 posto) i neće morati dati javnu ponudu.

Naime, u pozivu jasno piše “glavna skupština društva odobrava stjecateljima stjecanje novih dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje”. To je, kako kažu upućeni, mudra odluka uprave i nadzornog odbora Kraša jer će u tom slučaju prikupljeni novac ostati unutar tvrtke i moći će se koristiti za razvoj.

O procesu dokapitalizacije zasad u Mesnoj industriji Braća Pivac nisu bili voljni govoriti, a ni Marica Vidaković, prokuristica Kraša, ništa nije htjela komentirati.

Dobri odnosi

Iz Mesne industrije Braća Pivac, doduše, ranije su u razgovorima koje smo vodili uvijek isticali da je Kraš odlična tvrtka i da je to glavni razlog njihova ulaganja u tu tvrtku.

Ipak, u prošlosti je bilo i nekih trzavica, kada su bili nezadovoljni što nisu utjecali na poslovne odluke Kraša, iako su bili značajni vlasnici njegova dijela. Tada je bilo čak i natpisa da se Kraš brani od preuzimanja Mesne industrije Braća Pivac, no u međuvremenu je to riješeno.

U posljednje vrijeme odnosi su dosta dobri, a u jednom intervjuu koji smo radili s Ivicom Pivcom istaknuo je da mu se sviđa senzibilitet koji Marica Vidaković ima prema radnicima Kraša.

Navodno je Marica Vidaković zadovoljna ponašanjem obitelji Pivac prema Krašu. Očito je u Krašu procijenjeno da neće naći boljeg partnera od Mesne industrije Braća Pivac.

Tri kruga

Nakon skupštine zakazane za zadnji dan kolovoza očekuje se da će Mesna industrija Braća Pivac povećati svoj udjel u Krašu. Naravno, ako će nakon procesa dokapitalizacije kupovati dionice na tržištu odnosno povećavati svoj udjeli, morat će objaviti ponudu za preuzimanje, ali tada će, pojašnjavaju upućeni, imati bitno bolje i povoljnije polazne pozicije nego sad.

Povećanje temeljnog kapitala Kraša izvest će se izdavanjem minimalno 62.500 dionica, a maksimalno 125.000 dionica nominalnog iznosa 400 kuna. Postupak upisa dionica predviđen je u tri kruga, s tim da će se poštivati pravo prvenstva dioničara u prvom krugu. Dakle, svaki novi krug bit će odobren i provodit će se samo u slučaju da u prethodnom krugu ne budu upisane i uplaćene sve nove dionice.

Pravo na upis dionica neće imati oni koji nisu uplatili i upisali onaj broj novih dionica koji odgovara njihovom udjelu u temeljnom kapitalu. To znači da ako Mesna industrija Braća Pivac odluči sudjelovati u dokapitalizaciji, a nitko ne vidi razlog da ne sudjeluje, moći će kupiti i još nešto dionica koje su ‘rezervirane’ za male dioničare, a iz nekog razloga oni odluče ne sudjelovati u procesu i ne kupe nove dionice.

U trećem krugu, ako do njega dođe, pravo na kupnju dionica imat će sve poslovno sposobne pravne i fizičke osobe. Nakon provedene dokapitalizacije temeljni kapital Kraša iznosit će tek nešto simbolično manje od 600 milijuna kuna.

Predlaže se isplata dividende od devet kuna po dionici

Osim za dokapitalizaciju na glavnoj skupštini, koja bi se trebala održati u prostorijama kompanije, dioničari bi trebali dići ruke i za isplatu dividende te dati razrješnice Upravi i Nadzornom odboru kompanije za vođenje kompanije u prošloj poslovnoj godini.

Predlaže se isplata dividende u iznosu od deset kuna po dionici. U prošloj poslovnoj godini Kraš je ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu nešto višem od 866 milijuna kuna, što je za otprilike milijun kuna manji prihod u odnosu na godinu ranije, kada je Kraš ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 867,7 milijuna kuna. Kraš je i prošle, kao i pretprošle godine poslovao s dobiti.

U 2017. godini je ostvario pozitivan neto rezultat poslovanja u iznosu od 22,7 milijuna kuna dok je ostvarena neto marža iznosila 2,62 posto. Kraš je u 2017. povećavao broj zaposlenih, a na zadnji dan 2017. godine imao je 1499 zaposlenika.

Najveći pojedinačni dioničar Kraša je Mesna industrija Braća Pivac sa 24,81 posto. Na drugom mjestu je Kraš ESOP s udjelom od 19,76 posto. Potom slijedi Kraš d.d. sa 5,71 posto dok Hrvatska poštanska banka ima 1,06 posto. Ostali dioničari drže udjele manje od 0,7 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik