Čak 25 kompanija istražuje rudne rezerve u Srbiji

Bez autora
Aug 16 2018

Nakon objave da je kanadska firma "Erin ventures" pronašla nekoliko napuštenih rudnika uglja i ogromne rezerve rude bora kod Baljevca na Ibru, kao i da kompanija "Rio Tinto" planira da otvori tri rudnika u Srbiji, mnogi su se zapitali koje sve kompanije vrše istraživanja na našem području i o kojim rudama je reč. Trenutno ima 25 velikih kompanija koja se bave geološkim istraživanjima u okviru granica Srbije, a najveći broj tih ispitivanja se tiču metaličnih sirovina, litijuma i bora. Pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Ivan Janković, rekao je početkom godine da su u pitanju velike kompanije sa stranim kapitalom, registrovane u Srbiji i da su među njima i neke od najvećih u svetu u toj oblasti.

Čak 25 kompanija istražuje rudne rezerve u SrbijiNakon objave da je kanadska firma "Erin ventures" pronašla nekoliko napuštenih rudnika uglja i ogromne rezerve rude bora kod Baljevca na Ibru, kao i da kompanija "Rio Tinto" planira da otvori tri rudnika u Srbiji, mnogi su se zapitali koje sve kompanije vrše istraživanja na našem području i o kojim rudama je reč.

Trenutno ima 25 velikih kompanija koja se bave geološkim istraživanjima u okviru granica Srbije, a najveći broj tih ispitivanja se tiču metaličnih sirovina, litijuma i bora.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Ivan Janković, rekao je početkom godine da su u pitanju velike kompanije sa stranim kapitalom, registrovane u Srbiji i da su među njima i neke od najvećih u svetu u toj oblasti.

Pored kompanije Rio Tinto koja istražuje litijum i bor, u Srbiji trenutno istražuju i velike rudarske kompanije - Freeport-McMoRan Exploration, Nevsun, Dundee Precious Metals, koje vrše geološka istraživanja i to uglavnom bakra, zlata i pretećih metala.

Rio Tinto

Rio Tinto je anglo-australijska multinacionalna kompanija i jedna od najvećih metalnih i rudarskih korporacija na svetu. Osnovana je 1873 godine kada je multinacionalni konzorcijum investitora kupio rudni kompleks na Rio Tintu u Španiji.

Nakon niza spajanja i akvizicija, kompanija je postala svetski lider u proizvodnji mnogih proizvoda uključujući aluminijum gvožđe, bakar, uran, ugalj i dijamanti.Što se tiče njihovog poslovanja u Srbiji, zaduženi su za projekat u začetku pod nazivom "Jadar" sa Vladom Srbije i tiče se jadarita, novootkrivenog minerala, koji je nađen 2004. godine u blizini Loznice.

Rezerve rude u Jadarskom basenu procenjuju se na 136 miliona tona i, kako se pretpostavlja, to nalaziše krije neverovatnih 10 odsto svetskih rezervi litijuma - metala koji se koristi u najmodernijim tehnologijama - prilikom izrade mobilnih telefona i u medicinske svrhe.

Najnovije informacije pokazuju da je ovoj kompaniji u planu i otvaranje tri nova rudnika kod ležišta "Čukaru Peki" u vidu strateškog partnerstva sa firmom "Nevsun".

Smatra se da se to nalazište, na još 20 lokacija, prostire do Zaječara i da su na tim mestima rezultati početnog istraživanja, u koje je uloženo blizu pet miliona dolara, još impresivniji od onog koji su pronašli Kanađani.

Nevsun

Nevsun je kanadska kompanija koja se bavi raznovrsnim rudama srednjeg nivoa. Sedište kompanije je u Vankuveru, a jedan od njihovih najznačajnijih investicija je "Timok projekat", projekat razvoja bakra i zlata u Srbiji, te rudnici bakra u Eritreji.

Kompanija poseduje više dozvola za istraživanje u Srbiji, Makedoniji i Rudarskom okugu Biša. Međutim Nevsun još nema dozvole za iskopavanje rude u našoj zemlji.

Krajem prošlog meseca, švedska rudarska kompanija "Lundin" ponudlila je "Nevsunu" 1,4 milijarde dolara za kupovinu projekta "Čukaru peki" kod Bora.

Tada su Kanađani odbili ovu ponudu tvrdeći da da ovo nalazište ima oko 15 miliona tona bakra i oko 370 tona zlata, te da je ponuda ne odgovara stvarnoj vrednosti, budući da je vrednost ovog nalazišta procenjena na oko 100 milijardi dolara.

Freeport McMoRan Explorations

Ova kompanija, vodeći je svetski rudarski gigant i najveći registrovani proizvođač bakra u svetu, a u okolini Bora radi na geološko-istraživačkom projektu Čukaru Peki.

"Freeport" je 2016. godine, za 135 miliona dolara, kanadskoj kompaniji "Nevsun" prodao istražna prava u gornjem sloju ležišta "Čukaru Peki", ali je zadržao 40 odsto vlasništva u donjem delu tog ležišta, za koje se smatra da je daleko bogatije bakrom i zlatom.

Dundee Precious Metals

Kompanija je 2016. godine preuzela našu kompaniju Avala Resources koja se bavi istraživanjem zlata u Srbiji na projektima Lenovac, Tulare i Timok.

Pored rudarstva, bave se i bankarstvom, investicionim fondovima, nekretninama, finansijama i brokerskom delatnošću.

U sastavu kompanije posluje i "Dundee vealth bank". Ova privatna banka je licencirana i spada u red sedam najmoćnijih banaka u Kanadi.

Erin ventures

Poslednja u nizu vesti je da je upravo Erin ventures pronašla nekoliko od mnogo napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (opština Raška), rezerve rude bora, čija je bruto vrednost veća od dve milijarde dolara.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu.

U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije 11 milijardi tona bora, koji se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona.

Ova mala kanadska kompanija ušla je u program, bušenja nakon što je multinacionalna kompanija "Rio Tinto" odustala od koncesija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik