HBOR odbio dati kredit Končaru za plaće radnika u Uljaniku

Bez autora
Aug 16 2018

Državna banka HBOR, kako doznajemo, odbila je kreditni zahtjev Kermas energije, tvrtke Danka Končara, koja je ta sredstva planirala pozajmiti Uljaniku kako bi se isplatile plaće za ukupno 4360 radnika u brodogradilištu. Tu informaciju neslužbeno je potvrdio član Vlade koji je ujedno i član Nadzornog odbora HBOR-a. HBOR je zahtjev Kermas energije odbio zato što kredit može biti odobren za izgradnju broda, ali ne i za davanje pozajmice Uljaniku, kaže izvor iz Vlade. Iako plaće u kompaniji Uljanik prema kolektivnom ugovoru trebaju biti isplaćene najkasnije do 15. u mjesecu, nakon što je HBOR odbio zahtjev za spomenuti kredit, postaje upitno može li uopće uprava Uljanika radnicima isplatiti plaće i sa zakašnjenjem od nekoliko dana.

HBOR odbio dati kredit Končaru za plaće radnika u UljanikuDržavna banka HBOR, kako doznajemo, odbila je kreditni zahtjev Kermas energije, tvrtke Danka Končara, koja je ta sredstva planirala pozajmiti Uljaniku kako bi se isplatile plaće za ukupno 4360 radnika u brodogradilištu. Tu informaciju neslužbeno nam je potvrdio član Vlade koji je ujedno i član Nadzornog odbora HBOR-a.

“HBOR je zahtjev Kermas energije odbio zato što kredit može biti odobren za izgradnju broda, ali ne i za davanje pozajmice Uljaniku”, kaže naš izvor iz Vlade.

Iako plaće u kompaniji Uljanik prema kolektivnom ugovoru trebaju biti isplaćene najkasnije do 15. u mjesecu, nakon što je HBOR odbio zahtjev za spomenuti kredit, postaje upitno može li uopće uprava Uljanika radnicima isplatiti plaće i sa zakašnjenjem od nekoliko dana.

Plaća kasni

“Uprava Uljanika, resorno ministarstvo (gospodarstva, nap. p.) i svi uključeni u pripremu restrukturiranja brodogradilišta intenzivno rade na osiguravanju sredstava za plaće. Naglašavamo da sutrašnjim danom plaća kasni jedan dan. S obzirom na to da se tijekom rujna očekuju prvi pozitivni efekti početka Programa restrukturiranja, uprave svih društava Grupe o svakom novom momentu pravovremeno će izvještavati sve radnike putem rukovoditelja, sindikata, i ukupnu javnost”, odgovorili su jučer iz Uljanika na naše pitanje kada će s obzirom na cijelu situaciju plaće za srpanj uopće biti isplaćene.

Nakon što je HBOR odbio njihov zahtjev za kreditiranje, iz kompanije Danka Končara dobili smo kratak komentar.

“Mi i dalje ulažemo napore i pokušavamo pomoći u nastaloj situaciji jer nam je važan opstanak brodogradnje u Istri, Primorju i Hrvatskoj”, poručili su iz tvrtke Kermas energija.

Iz krugova bliskih Končaru neslužbeno smo doznali kako oni smatraju da su za cijelu situaciju u kojoj se nalazi Uljanik odgovorni Vlada i aktualna uprava brodogradilišta:

"To nije do nas, već do odnosa u Vladi, te odnosa između Vlade i Uljanika. Mi smo i dalje spremni naći zajedničko rješenje za nastalu situaciju”.

Na pitanje Jutarnjeg lista što kompanija Uljanik planira konkretno učiniti po pitanju tekuće likvidnosti i isplate plaća u brodogradilištu ako Kermas energija ne uspije dobiti kredit, iz uprave brodogradilišta do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Nakon što je Hrvatska banka za obnovu i razvitak odbila zahtjev tvrtke Kermas energija, koja je prema našim informacijama tražila kredit u iznosu od oko 16 milijuna eura, pitanje kada će ukupno 4360 škverana u brodogradilištima Uljanik i riječkom 3. maju dobiti plaće, zasad je bez odgovora.

Prema tvrdnjama sindikata, za isplatu plaća za sve radnike u ta dva škvera u sastavu kompanije Uljanik svaki mjesec uprava treba osigurati oko 50 milijuna kuna.

Prošli petak, kada je uprava Uljanika prvi put obavijestila radnike da će im plaća za srpanj možda malo kasniti, ali da će biti isplaćena do 16. kolovoza - inače je običaj da radnici u škveru plaće dobivaju 13. u mjesecu - predstavnici sindikata nisu bili previše zabrinuti i vjerovali su upravi da će ispuniti svoje obećanje.

Sprema se štrajk

No, stvari se brzo mijenjaju, nezadovoljstvo radnika raste, a sindikati se već spremaju za štrajk.

“Danas je blagdan pa nam se nitko iz uprave ne javlja, a prema nekim našim saznanjima plaća možda neće biti isplaćena niti u petak. Ako plaća do petka ujutro ne bude isplaćena, mi ćemo morati pokrenuti proces mirenja (zakonski korak koji prethodi eventualnom stupanju radnika u štrajk). Ali, ako plaće ne budu isplaćene, ja mislim da će radnici već u ponedjeljak sami doći odgovornima ispod prozora. Čini mi se da ima nesuglasica i u Vladi glede pomoći kako bi se osigurala sredstva za isplatu plaća u brodogradilištu. Radnici više ne vjeruju upravi i njihovim pričama, što i ne čudi jer je uprava u prvim priopćenjima tvrdila da su sredstva za plaće osigurana”, rekao nam je jučer Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

Njegov kolega Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata kaže kako je do njih jučer došla informacija iz uprave Uljanika da je nastao problem oko dizanja spomenutog kredita od HBOR-a, iz kojeg su se, kaže, trebale isplatiti plaće.

Utrka s vremenom

“Nastali su neki problemi, zasad nemamo pravu informaciju kada će plaće biti isplaćene i što će se dalje događati. Međutim, je bih proširio malo ovu temu, jer tu nije samo problem u isplati plaća nego i u regresu koji još uvijek nije isplaćen, a trebao je biti još u srpnju. Svaki od 4360 radnika trebao je dobiti 1640 kuna regresa”, rekao je Cerovac i dodao kako sindikatu ne preostaje više ništa drugo nego pokretanje procesa mirenja koje prethodi štrajku.

Ministar financija Zdravko Marić, koji je predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, jučer nije želio komentirati zbivanja vezana uz Uljanik, a za službeni komentar aktualnih zbivanja u posrnulom Uljaniku nisu bili raspoloženi ni HDZ-ovi koalicijski partneri iz HNS-a.

Neslužbeno su poručili kako se sada vodi utrka s vremenom jer se Vlada u vrijeme kada se trebalo uhvatiti u koštac s problemima u pulskom brodogradilištu bavila isključivo Agrokorom.

“U veljači se Vlada trebala početi baviti Uljanikom, a sada se vodi utrka s vremenom. Treba pronaći način kako da se premoste problemi s likvidnošću do prihvaćanja plana restrukturiranja. Za HNS Kermas energija je poželjan partner, kao i bilo koji drugi potencijalni strateški partner u Uljaniku”, kaže naš izvor iz HNS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik