"Željeznice" za "Aluminu" prevezle više od 300.000 tona robe

Bez autora
Aug 16 2018

Menadžmenti "Alumine" i "Željeznica Republike Srpske" razgovarali su danas u Zvorniku o planovima prevoza za potrebe zvorničke fabrike, uz konstataciju da su za sedam mjeseci ove godine "Željeznice" prevezle više od 300.000 tona robe i proizvoda za "Aluminu", ostvarivši oko 2,1 milion KM. Na sastanku je konstatovano da su te dvije kompanije značajni partneri i da je "Alumina" jedan od najvećih korisnika usluga željezničkog transporta u Srpskoj. Učesnici sastanka saglasili su se o potrebi da status robe i proizvoda koji se tiču "Alumine" ima prioritet u željezničkom saobraćaju kroz Srbiju da bi što prije stigli do odredišta, te preporučili Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske da inicira ovo pitanje na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Srpske krajem ovog mjeseca, saopšteno je iz "Alumine".

"Željeznice" za "Aluminu" prevezle više od 300.000 tona robeMenadžmenti "Alumine" i "Željeznica Republike Srpske" razgovarali su danas u Zvorniku o planovima prevoza za potrebe zvorničke fabrike, uz konstataciju da su za sedam mjeseci ove godine "Željeznice" prevezle više od 300.000 tona robe i proizvoda za "Aluminu", ostvarivši oko 2,1 milion KM.

Na sastanku je konstatovano da su te dvije kompanije značajni partneri i da je "Alumina" jedan od najvećih korisnika usluga željezničkog transporta u Srpskoj.

Učesnici sastanka saglasili su se o potrebi da status robe i proizvoda koji se tiču "Alumine" ima prioritet u željezničkom saobraćaju kroz Srbiju da bi što prije stigli do odredišta, te preporučili Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske da inicira ovo pitanje na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Srpske krajem ovog mjeseca, saopšteno je iz "Alumine".

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Milorad Motika rekao je da je plan da do kraja godine bude prevezeno oko 400.000 tona razne vrste robe i proizvoda, te da se očekuju sve veće potrebe za uslugama željezničkog transporta, s obzirom na planove kompanije i resurse koje će koristiti u procesu rada.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Željeznica Republike Srpske" Dragan Savanović ukazao je na određene ograničavajuće faktore koji su u posljednje vrijeme prisutni u željezničkom saobraćaju u okruženju, navodeći da je zbog remonta pojedinih pružnih pravaca u Srbiji, gdje su u toku radovi, slabija prohodnost željezničkog transporta, što se manifestuje i na željezničkom graničnom prelazu Zvornik.

On je rekao da je "Alumina" veoma bitna kompanija za privredu Srpske i BiH koja, poslije "Arselor Mitala" iz Prijedora, najviše angažuje željezničke kapacitete u Republici Srpskoj.

Savanović je naglasio da su "Željeznice" spremne za sve izazove koje ima najveći zvornički kolektiv u vezi sa prevozom robe i proizvoda željezničkim transportom.

"Svaka tona nam je bitna. `Alumina` je drugi kupac naših usluga i smatramo da je, upravo zahvaljujući njoj, ovaj privredni kraj jedini pravi industrijski kompleks u Republici Srpskoj. Imali smo veoma konstruktivan sastanak. Osim o realizaciji poslovnog ugovora, razgovarali smo i o ostalim operativnim poslovima koji će omogućiti efikasniju poslovnu saradnju", istakao je Savanović.

On je naveo da će "Željeznice Republike Srpske" sa partnerima, "Željeznicama Federacije BiH" i "Hrvatskim željeznicama", na još veći nivo podići saradnju kada je riječ o prevozu robe koje se tiče Luke Ploče, a za potrebe zvorničke "Alumine".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik