Zbog ratnog duga građani će do 2023. plaćati skuplji plin!

Bez autora
Aug 19 2018

Iako je novac od klirinškog duga trebao biti utrošen na gradnju cesta i otplatu ratnog duga BiH za plin, 120 miliona KM spiskano je na plaće i troškove institucija, a zbog svega će građani čak do 2023. godine plaćati skuplje račune za plin!Ured za reviziju institucija FBiH, naime, naveo je u izvještaju da su u odnosu na prethodnu godinu porezni prihodi veći za 12 posto, dok je rast neporeznih prihoda veći za 37 posto. U okviru ovih prihoda, 120.048.992 KM odnosi se na primitak od sukcesije, klirinški dug bivšeg SSSR-a.Kada je Rusija pristala da jedino našoj zemlji isplati dug u novcu, računala je da će taj novac biti potrošen na izmirenje našeg ratnog duga za plin ruskoj državnoj kompaniji „Gazprom“.

Zbog ratnog duga građani će do 2023. plaćati skuplji plin!Iako je novac od klirinškog duga trebao biti utrošen na gradnju cesta i otplatu ratnog duga BiH za plin, 120 miliona KM spiskano je na plaće i troškove institucija, a zbog svega će građani čak do 2023. godine plaćati skuplje račune za plin!

Zaključak revizije

Ured za reviziju institucija FBiH, naime, naveo je u izvještaju da su u odnosu na prethodnu godinu porezni prihodi veći za 12 posto, dok je rast neporeznih prihoda veći za 37 posto. U okviru ovih prihoda, 120.048.992 KM odnosi se na primitak od sukcesije, klirinški dug bivšeg SSSR-a.

Kada je Rusija pristala da jedino našoj zemlji isplati dug u novcu (ostalim zemljama bivše Jugoslavije dug je vraćen u robi), računala je da će taj novac biti potrošen na izmirenje našeg ratnog duga za plin ruskoj državnoj kompaniji „Gazprom“.

To se nije dogodilo i, kako saznajemo, u „Gazpromu“ više ne žele čekati te su kompaniji „Energoinvest“ uputili pismo u kojem zahtijevaju nastavak otplate ratnog duga za plin.

Prema informacijama do kojih smo došli, ruska državna kompanija predložila je da najveći teret duga ponovo podnesu građani FBiH. U pismu se navodi da bi Vlada FBiH trebala prihvatiti da se građanima čak do 2023. godine na račune za plin dodaje pet dolara (8,55 KM) koji bi išli na otplatu dugovanja. 

Zahtjev "Gazproma"

Inače, prije nego što je Vlada FBiH novac od klirinškog duga spiskala na plaće, planirano je da se zaključno s ovom godinom od građana u FBiH prestane naplaćivati osam i po maraka. 

 - „Gazprom“ zahtijeva da se do 2023. godine od građana naplaćuje više od osam KM, a sve jer je vlast potrošila novac koji su u „Gazpromu“ očekivali. Također, bitno je istaći da će više iznose na računima dobivati samo građani Federacije BiH, jer Republika Srpska ne priznaje ratni dug. Pismo je dostavljeno „Energoinvestu“, koji vodi ratni dug za plin i oni nemaju druge opcije nego da prihvate uvjete „Gazproma“, jer neprihvatanje bi izazvalo mnogo veće posljedice. Ovo za sada kriju, jer vlast ne želi da se za ovu priču zna prije izbora – kazao je naš izvor. 

Transfer novca nije realiziran

- Izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2017. godinu na poziciji Ministarstva prometa i komunikacija bila su planirana sredstva za kapitalne transfere za gradnju autoputeva i brzih cesta u iznosu od 107.000.000 KM, koji su se trebali finansirati iz primitaka od sukcesije klirinškog duga. Navedeni transfer nije realiziran i ova sredstva su iskorištena za finansiranje redovnih budžetskih rashoda i izdataka zajedno s ostalim prihodima koji su ostvareni u 2017. godini - piše u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik