U Banjaluci otvorena najsavremenija zanatska kraft pivara

Bez autora
Sep 16 2018

Najsavremenija mala kraft pivara, sa četiri vrste piva, počela je s radom, a ljubitelji ovog piva moći će ga degustirati u pivnici MCB u Banjaluci. Ljubomir Marić, vlasnik ove zanatske pivare, rekao je da u toj pivari proizvode domaća kraft piva. Od drugih pivara, ova se razlikuje prije svega po samom kapacitetu jer se radi o maloj pivari, zatim ona je zanatska, što znači dosta je manuelnog rada u njoj, a treće razlikuje se po formatu objekta gdje imamo u sklopu proizvodnje i dio za degustaciju gdje se sva ta piva mogu probati, istakao je Marić. Naglasio je da u pivnici uz pivo gostima u nude i pivski meni, jer pivo i hrana uvijek idu zajedno.

U Banjaluci otvorena najsavremenija zanatska kraft pivaraNajsavremenija mala kraft pivara, sa četiri vrste piva, počela je s radom, a ljubitelji ovog piva moći će ga degustirati u pivnici MCB (The Master Craft brewery) u Banjaluci. Ljubomir Marić, vlasnik ove zanatske pivare, rekao je da u toj pivari proizvode domaća kraft piva.

"Od drugih pivara, ova se razlikuje prije svega po samom kapacitetu jer se radi o maloj pivari, zatim ona je zanatska, što znači dosta je manuelnog rada u njoj, a treće razlikuje se po formatu objekta gdje imamo u sklopu proizvodnje i dio za degustaciju gdje se sva ta piva mogu probati", istakao je Marić.

Naglasio je da u pivnici uz pivo gostima u nude i pivski meni, jer pivo i hrana uvijek idu zajedno.

"Trenutno imamo četiri vrste piva, a uskoro ćemo imati pet. Za proizvodnju piva se koriste slad, hmelj i kvasac, odnosno sve prirodni i tipični sastojci", pojasnio je Marić.

Prema njegovim riječima, sama tehnologija piva je zahtjevan proces i traje dugo.

"Znači, proizvodnja i priprema piva radi se od 20 do 30 dana, u zavisnosti od vrste piva. Kuhanje piva je posao koji se radi jedan dan, a kapaciteti su da dnevno možemo skuhati tonu piva, ", kazao je Marić.

Dodao je da se za sada na mjesečnom nivou u toj zanatskoj pivari proizvode oko šest tona piva.

"Imamo mogućnost da se širimo, odnosno da duplamo kapacitete i da vrlo skoro, kada se tržište kraft piva kod nas uspostavi, proizvodimo i po 12 tona piva mjesečno", istakao je Marić.

Pivnica se nalazi pored restorana Ugostiteljske škole u Banjaluci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik