Čak do 5 miliona evra za projekte firmama iz Srbije koje se bave čistim tehnologijama

Bez autora
Sep 17 2018

Mala i srednja preduzeća iz Srbije iz oblasti čistih tehnologija i održive energije imaju mogućnost da do 4. oktobra apliciraju za novčana sredstva za projekte i da za njihov razvoj dobiju od 100.000 do pet miliona evra.Sredstva su namenjena malim i srednjim kompanijama sa dokazanim tehnološkim konceptima koji će transformisati budućnost energetike u Evropi. Reč je o investicionoj rundi kompanije EIT InnoEnergy, evropskog pokretača za održivu energiju koju je podržao Evropski institut za inovacije i tehnologiju. Ta kompanija je od prve investicione runde, od 2011. godine do danas investirala 190 miliona evra u projekte iz osam različitih oblasti, širom Evrope.

Čak do 5 miliona evra za projekte firmama iz Srbije koje se bave čistim tehnologijamaMala i srednja preduzeća iz Srbije iz oblasti čistih tehnologija (takozvani cleantech) i održive energije imaju mogućnost da do 4. oktobra apliciraju za novčana sredstva za projekte i da za njihov razvoj dobiju od 100.000 do pet miliona evra.

Sredstva su namenjena malim i srednjim kompanijama sa dokazanim tehnološkim konceptima koji će transformisati budućnost energetike u Evropi.

Reč je o investicionoj rundi kompanije EIT InnoEnergy, evropskog pokretača za održivu energiju koju je podržao Evropski institut za inovacije i tehnologiju.

Ta kompanija je od prve investicione runde, od 2011. godine do danas investirala 190 miliona evra u projekte iz osam različitih oblasti, širom Evrope.

To je donelo oko tri milijarde evra od predviđene prodaje.

Projekti koje finansira EIT InnoEnergy podrazumevaju da svi oni koji apliciraju do 4. oktobra imaju razvijenu tehnologiju, odnosno razvijen prototip proizvoda, jer je reč o visokoj finansijskoj investiciji.

Mnogi uspešni cleantech projekti iz cele Evrope finansirani su na ovaj način.

Francuski Hiphone je razvio hidrogenski rezervoar visokog pritiska za automobilsku industriju, što će ubrzati dolazak kola na hidrogenski pogon na tržište.

Jedan od njih je i Fresh-r je pametni sistem za kontrolu kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorima, održavajući visok kvalitet i optimalnu temperaturu bez nepotrebnog trošenja energije.

Tu spadaju i projekti poput skandinavskog securiCAD, digitalnog alata za kontrolu bezbednosti energetskih kompanija i infrastrukture protiv mogućih sajber napada, preneli su biznis portali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik