Potpisan ugovor o finansiranju završetka obilaznice oko Beograda

Bez autora
Sep 18 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je potpisivanjem Ugovora o finansiranju izgradnje obilaznice oko Beograda ispunjen poslednji uslov da se ova strateški važna saobraćajnica za Srbiju završi posle 30 godina. Ugovor je potpisan danas u prisustvu predsednika Srbije i Kine – Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Mihajlović je naglasila da je obilaznica oko Beograda strateški važan projekat za celu zemlju, kroz koju danas prolazi gotovo 20 miliona vozila više nego pre četiri godine, a obilaznica je saobraćajni prsten na kojem se ukrštaju najvažniji putni pravci – koridori 10 i 11.

Potpisan ugovor o finansiranju završetka obilaznice oko BeogradaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je potpisivanjem Ugovora o finansiranju izgradnje obilaznice oko Beograda ispunjen poslednji uslov da se ova strateški važna saobraćajnica za Srbiju završi posle 30 godina.

Ugovor je potpisan danas u prisustvu predsednika Srbije i Kine – Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Mihajlović je naglasila da je obilaznica oko Beograda strateški važan projekat za celu zemlju, kroz koju danas prolazi gotovo 20 miliona vozila više nego pre četiri godine, a obilaznica je saobraćajni prsten na kojem se ukrštaju najvažniji putni pravci – koridori 10 i 11.

Završetkom obilaznice oko Beograda tranzit kroz Srbiju će se odvijati još brže, a istovremeno će posle 30 godina biti izmešten teretni saobraćaj iz prestonice, istakla je ona, dodavši da je reč o prvom zajmu u juanima, čija protivvrednost iznosi 207 miliona evra.

Ugovor o finansiranju se odnosi na radove na izgradnji deonice duge 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama, od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj potoka.

Vrednost komercijalnog ugovora za izgradnju ove deonice je 207 miliona evra, glavni izvođač je kineska kompanija “Pauer Čajna konstrakšn korporejšn”, a podizvođač “Azvirt”.

Mali: Višestruki značaj izgradnje obilaznice oko Beograda

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je danas u Pekingu, u prisustvu predsednika Srbije i Kine – Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, dva važna sporazuma u vezi sa obilaznicom oko Beograda.

Reč je o Okvirnom sporazumu između Vlade Kine i Vlade Srbije o obezbeđenju koncesionalnog zajma za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i o Ugovoru o državnom koncesionalnom zajmu za Projekat izgradnje obilaznice oko Beograda na autoputu E70/E75, deonica most preko Save kod Ostružnice – Bubanj potok.

Mali je istakao da je izgradnja obilaznice veoma važna kako za Beograd, tako i za celu zemlju, jer će najveći deo transporta robe i kamiona ići preko Srbije.

Prema njegovim rečima, izgradnjom obilaznice će se rasteretiti saobraćaj u Beogradu, jer će preko nje ići celokupan tranzitni saobraćaj, povećaće se bezbednost saobraćaja i smanjiti zagađenje. Osim toga, kako je dodao, završetkom ovog projekta tranzit preko naše zemlje će se odvijati mnogo efikasnije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik