Jusaku Mezava prvi turista na Mesecu 2023.

Bez autora
Sep 19 2018

Odlučio sam da idem na Mesec, izjavio je Jusaku Mezava, japanski milijarder, pošto je kompanija Spejs Eks juče u svom sedištu u Hotornu u Kaliforniji otkrila ime prvog putnika koji planira da privatno obiđe Zemljin satelit.Misija je planirana za 2023. i to će biti prvo putovanje čoveka na Mesec od 1972. Međutim, pošto raketa kojom Japanac treba da otputuje na Mesec još nije napravljena, Ilon Mask, generalni direktor Spejs Eksa, je rekao da nije sto posto sigurno da će moći da je lansiraju. Kompanija je saopštila da let raketom BFR, sistem koji je Mask javnosti predstavio 2016, važan korak ka tome da se običnim ljudima koji sanjaju o putovanju u svemir omogući pristup.

Jusaku Mezava prvi turista na Mesecu 2023.Odlučio sam da idem na Mesec, izjavio je Jusaku Mezava (42), japanski milijarder, pošto je kompanija Spejs Eks juče u svom sedištu u Hotornu u Kaliforniji otkrila ime prvog putnika koji planira da privatno obiđe Zemljin satelit.

Misija je planirana za 2023. i to će biti prvo putovanje čoveka na Mesec od 1972. Međutim, pošto raketa kojom Japanac treba da otputuje na Mesec još nije napravljena, Ilon Mask, generalni direktor Spejs Eksa, je rekao da „nije sto posto sigurno da ćemo moći da je (raketu) lansiramo.“

Kompanija je saopštila da let raketom BFR (Big Falcon Rocket – raketa Veliki soko), sistem koji je Mask javnosti predstavio 2016, „važan korak ka tome da se običnim ljudima koji sanjaju o putovanju u svemir omogući pristup (ovakvim misijama).“ Mask je ranije nagovestio da će putnik biti iz Japana.

Mezava je prošle godine punio naslovne strane novina pošto je za sliku pokojnog umetnika Žan-Mišela Baskijata na aukciji u Njujorku platio 110,5 miliona dolara. On je rekao u ponedeljak da će pozvati između šest i osam umetnika da mu se pridruže na putu u svemir.

„Zamoliću ih da naprave nešto nakon što se vrate na Zemlju. Ova umetnička dela će biti nadahnuće za sanjara koji je u svima nama“, rekao je Mezava novinarima.

Na putovanju na Mesec je do sada bilo samo 24 ljudi, i to svi Amerikanci. Njih 12 je na Mesec i sletelo. Ljudska bića su poslednji put sletela na Mesec ili su izašla iz niske orbite oko Zemlje Nasinim Apolom 17 u decembru 1972. Mezava neće sleteti na Mesec, on će putovati po „trajektoriji slobodnog povratka“, kojom će se BFR vratiti na Zemlju nakon što obiđe satelit.

Mask je 2017. saopštio da će poslati na put oko Meseca dva putnika koja će platiti troškove, što je trebalo da bude već ove godine. U to vreme je Spejs Eks trebalo da upotrebi raketu Falcon Heavy i verziju s posadom postojeće kapsule Dragon. Međutim, Mask je u februaru ove godine rekao da će se Spejs Eks usredsrediti na BFR za buduće misije s posadom.

Osnivač Spejs Eksa je u poslednje vreme više puta bio predstavljen u negativnom kontekstu u medijima. U ponedeljak je objavljeno da je protiv njega podignuta tužba za klevetu jer je više puta ponovio da je britanski ronilac Vernon Ansvord koji je u julu učestvovao u spasavanju 12 tajlandskih dečaka iz poplavljene pećine, zlostavljao decu. U parnici koju je pokrenuo Ansvord se traži da Mask plati 75.000 dolara i da prestane da dalje širi te navode.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik