Država će prozivati trgovce koji ne snize cijene zbog PDV-a

Bez autora
Sep 24 2018

Ministarstvo poljoprivrede i druga ministarstva upozoravat će javnost na one trgovce za koje uoči da nisu smanjili barem dijelom cijene sukladno smanjenju poreza na dodanu vrijednost na neke proizvode, a pogotovo na one koji do kraja ove godine "neopravdano" dignu cijene, a onda to "kompenziraju" razmjernim smanjivanjem cijena od 1. siječnja 2019. Jedno od glavnih pitanja u povodu smanjivanja stope poreza na dodanu vrijednost od početka iduće godine na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja jest to hoće li i trgovci smanjivati cijene ili će barem dio tog smanjenja troška zadržati "za sebe". Iako je tu riječ o čistoj tržišnoj utakmici i nikoga se ne može prisiliti da smanji cijene sukladno smanjenju PDV-a, u Vladi se ipak nadaju da će upravo tržišna konkurencija natjerati trgovce da umanje cijene, neki od njih su to već i najavili.

Država će prozivati trgovce koji ne snize cijene zbog PDV-aMinistarstvo poljoprivrede i druga ministarstva upozoravat će javnost na one trgovce za koje uoči da nisu smanjili barem dijelom cijene sukladno smanjenju poreza na dodanu vrijednost na neke proizvode, a pogotovo na one koji do kraja ove godine "neopravdano" dignu cijene, a onda to "kompenziraju" razmjernim smanjivanjem cijena od 1. siječnja 2019.

Jedno od glavnih pitanja u povodu smanjivanja stope poreza na dodanu vrijednost od početka iduće godine na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja jest to hoće li i trgovci smanjivati cijene ili će barem dio tog smanjenja troška zadržati "za sebe".

Iako je tu riječ o čistoj tržišnoj utakmici i nikoga se ne može prisiliti da smanji cijene sukladno smanjenju PDV-a, u Vladi se ipak nadaju da će upravo tržišna konkurencija natjerati trgovce da umanje cijene, neki od njih su to već i najavili.

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić je odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista o mogućnosti da trgovci povećavaju cijene prije 1. siječnja, kako bi ih onda "smanjili" u idućoj godini zbog manjeg PDV-a, rekao da će Vlada ipak biti "proaktivna" po ovom pitanju.

"Mi pratimo indekse cijena na mjesečnoj razini, tako da znamo kako se kreću cijene u ovoj godini, ali na vaše pitanje mogu samo kazati kako vjerujem da je trgovcima u interesu igrati se svojom reputacijom. Bude li nekih odstupanja koja mi uočimo, izvijestit ćemo javnost o tome. U svakom slučaju, očekujem da će cijene pasti za iznos smanjenja PDV-a, da će to učiniti apsolutno svi lanci, neki su to već i sad najavili", rekao je Tolušić i dodao kako će pritom indirektne koristi od toga imati i hrvatski i poljoprivrednici, kroz veću potrošnju njihovih proizvoda, piše Jutarnji list.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik