U idućih 17 godina napravit 
će se 6 novih hidroelektrana, 3 vjetroelektrane i 3 male hidroelektrane

Bez autora
Sep 24 2018

Elektroprivreda HZ HB je jedino elektroprivredno poduzeće u BiH koje je u poslijeratnom razdoblju izgradilo dvije hidroelektrane, i to HE Peć Mlini i HE Mostarsko blato ukupne snage od 90 MW te prvu vjetroelektranu u BiH - VE Mesihovina. Sedam hidroelektrana koje su u vlasništvu EP HZ HB ukupne je instalirane snage 852 MW. Vođenje i nadzor nad radom hidroelektrana obavlja se iz suvremeno opremljenoga Dispečerskoga centra CUP Mostar. Prosječna godišnja proizvodnja postojećih hidroelektrana iznosi oko 1600 GWh električne energije, što zadovoljava polovinu naših potreba, kazao je generalni direktor EP HZ HB Marinko Gilja. Osim proizvodnje električne energije, naše hidroelektrane su sposobne pružati sve vrste pomoćnih usluga elektroenergetskom sustavu BiH i sustavima u okruženju.

U idućih 17 godina napravit 
će se šest novih hidroelektrana, tri vjetroelektrane i tri male hidroelektraneElektroprivreda HZ HB je jedino elektroprivredno poduzeće u BiH koje je u poslijeratnom razdoblju izgradilo dvije hidroelektrane, i to HE Peć Mlini i HE Mostarsko blato ukupne snage od 90 MW te prvu vjetroelektranu u BiH - VE Mesihovina (snage 50,6 MW).

Sedam hidroelektrana koje su u vlasništvu EP HZ HB ukupne je instalirane snage 852 MW. Vođenje i nadzor nad radom hidroelektrana obavlja se iz suvremeno opremljenoga Dispečerskoga centra CUP Mostar.

- Prosječna godišnja proizvodnja postojećih hidroelektrana iznosi oko 1600 GWh električne energije, što zadovoljava polovinu naših potreba - kazao je generalni direktor EP HZ HB Marinko Gilja.

- Osim proizvodnje električne energije, naše hidroelektrane su sposobne pružati sve vrste pomoćnih usluga elektroenergetskom sustavu BiH i sustavima u okruženju - dodao je.

Uz investicije u nove energetske objekte, EP HZ HB konstantno ulaže u modernizaciju proizvodnih kapaciteta u cilju sigurne i stabilne opskrbe električnom energijom svih svojih kupaca. Od većih zahvata na hidroelektranama ističu upravo završenu revitalizaciju HE Rama, remont agregata br. 2 u HE Mostar, agregata 1 u HE Jajce 2 i sanaciju agregata br. 1 u HE Peć Mlini.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora strateška je opredijeljenost EP HZ HB za osiguranje nedostajućih kapaciteta iz obnovljivih izvora te poštivanje međunarodnih dogovora kada je riječ o zaštiti okoliša.

Ono što proizlazi iz takve opredijeljenosti izazovi su tržišta s kojima se suočavamo i koje rješavamo. Obnovljivi izvori energije imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju emisije ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu.

Povećanjem udjela obnovljivih izvora energije povećava se i energetska održivost sustava. Pomaže u poboljšavanju sigurnosti dostave energije tako što smanjuje ovisnost o uvozu energetskih sirovina i električne energije.

Očekuje se kako će u kratkoročnom razdoblju obnovljivi izvori energije postati ekonomski konkurentni konvencionalnim izvorima energije.

Svojim primjerom pripreme izgradnje novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora EP HZ HB potvrđuje i dokazuje stratešku opredijeljenost na osiguranje nedostajućih kapaciteta iz obnovljivih izvora te poštivanje međunarodnih dogovora kada je riječ o zaštiti okoliša. Strateškim planom i programom za energetiku BiH razvojni proizvodni projekti Elektroprivrede HZ HB uvršteni su u prioritetne projekte BiH.

Prema odluci Vlade FBiH od 15. veljače 2010. o proglašenju javnoga interesa i pristupanju pripremi te izgradnji 28 prioritetnih elektroenergetskih objekata u FBiH, EP HZ HB nositelj je aktivnosti pripreme izgradnje 11 prioritetnih elektroenergetskih objekata: RiTE Kongora, CHE Vrilo, CHE Kablić, VE Mesihovina, VE Borova glava, VE Velika Vlajna (VE Jastrebinka), VE Poklečani, HE Ugar Ušće, HE Ivik, HE Vrletna kosa i HE Han Skela. Sukladno važećim odlukama i planovima poslovanja, EP HZ HB obavlja aktivnosti pripreme za izgradnju drugih hidroelektrana i vjetrolektrana (CHE Vrilo, VE Poklečani, VE Velika Vlajna), kao i aktivnosti pripreme za izgradnju malih hidroelektrana i solarnih elektrana.

- Naglašavam, jedino smo elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, tj. hidroelektrana, a uskoro i iz vjetroelektrana - kazao je generalni direktor Marinko Gilja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik