Povučen proizvod 'dmBio Paleo müsli' od 500 grama, kupcima će biti vraćen novac

Bez autora
Sep 24 2018

Zbog predostrožnosti "dm drogerie markt" iz prodaje povlači proizvod "dmBio Paleo müsli" u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. godine. Razlog povlačenja je, kako navode, prisustvo tropanskih alkaloida, prirodnih, biljnih sastavnih materija koji se najčešće mogu pronaći u korovu, a čije prisustvo je u ovom proizvodu utvrđeno prilikom interne kontrole. S obzirom na to da se u organskoj poljoprivredi ne koriste herbicidi prilikom uzgoja žitarica, nije moguće stopostotno isključiti pojavu korova te tako i ovih materija, pojasnili su iz "dm-a". Redovnom, temeljitom kontrolom površine za uzgoj i preventivnim mjerama minimiziramo rizike. Trenutno smo u komunikaciji s našim partnerima proizvođačima kako bismo saznali kako je, uprkos sigurnosnim mjerama, moglo doći do kontaminacije, saopćili su.

Povučen proizvod 'dmBio Paleo müsli' od 500 grama, kupcima će biti vraćen novacZbog predostrožnosti "dm drogerie markt" iz prodaje povlači proizvod "dmBio Paleo müsli" u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. godine.

Razlog povlačenja je, kako navode, prisustvo tropanskih alkaloida, prirodnih, biljnih sastavnih materija koji se najčešće mogu pronaći u korovu, a čije prisustvo je u ovom proizvodu utvrđeno prilikom interne kontrole.

S obzirom na to da se u organskoj poljoprivredi ne koriste herbicidi prilikom uzgoja žitarica, nije moguće stopostotno isključiti pojavu korova te tako i ovih materija, pojasnili su iz "dm-a".

- Redovnom, temeljitom kontrolom površine za uzgoj i preventivnim mjerama minimiziramo rizike. Trenutno smo u komunikaciji s našim partnerima proizvođačima kako bismo saznali kako je, uprkos sigurnosnim mjerama, moglo doći do kontaminacije - saopćili su.

Prisutnost tropanskih alkaloida u hrani, posebno u žitaricama i proizvodima dobivenim od žitarica, nije strana. Ipak, njihov nivo ne smije odstupati od Evropske regulative o maksimalno dopuštenoj granici, jer mogu izazvati blaže zdravstvene poteškoće, poput problema s vidom, proširenih zjenica, osušenosti usne duplje ili umora. Sve poteškoće su privremenog karaktera.

Iz "dm-a" poručuju kupcima da ne konzumiraju "dmBio Paleo müsli" u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. te da ga neotvorenog ili otvorenog vrate u najbližu dm prodavnicu, gdje će im biti nadoknađen plaćeni iznos. Naznačeni rok trajanja kupci jednostavno mogu ustanoviti na bočnoj strani pakovanja.

- Kvalitet naših proizvoda i sigurnost kupaca za nas predstavljaju najveći prioritet. Žalimo zbog slučaja i izvinjavamo se našim kupcima zbog nastalih neugodnosti - poručili su iz "dm-a".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik