Estonci spašavaju Polzelu, obnovit će i trgovine u Hrvatskoj

Bez autora
Sep 25 2018

Stečajni upravitelj Tvornice čarapa Polzela Zlatko Hohnjec krajem prošlog tjedna na prvoj javnoj dražbi prodao je robnu marku Polzela i zalihe gotovih proizvoda estonskoj kompaniji Sirekar Hulgi OÜ. Kako je rekao Hohnjec, imovina je prodana po početnoj cijeni koja je iznosila nešto više od 389.000 eura. Kompanija Sirekar Hulgi OÜ, koja je poznati dobavljači tekstilnih robnih marki visoke kvalitete u Europi, ima strateški plan ponovo uspostaviti i dalje razvijati brend Polzela, priopćili su iz te estonske kompanije. S 20 godina iskustva na baltičkim tržištima i prisutnošću na većini istočnih tržišta, kao što su Rusija, Češka, Slovačka i druga, kompanija namjerava razvijati brend Polzela kao jak, međunarodno priznat brend visoke kvalitete.

Estonci spašavaju Polzelu, obnovit će i trgovine u HrvatskojStečajni upravitelj Tvornice čarapa Polzela Zlatko Hohnjec krajem prošlog tjedna na prvoj javnoj dražbi prodao je robnu marku Polzela i zalihe gotovih proizvoda estonskoj kompaniji Sirekar Hulgi OÜ. 

Kako je za STA rekao Hohnjec, imovina je prodana po početnoj cijeni koja je iznosila nešto više od 389.000 eura.  Kompanija Sirekar Hulgi OÜ, koja je poznati dobavljači tekstilnih robnih marki visoke kvalitete u Europi, ima strateški plan ponovo uspostaviti i dalje razvijati brend Polzela, priopćili su iz te estonske  kompanije.

S 20 godina iskustva na baltičkim tržištima i prisutnošću na većini istočnih tržišta, kao što su Rusija, Češka, Slovačka i druga, kompanija namjerava razvijati brend Polzela kao jak, međunarodno priznat brend visoke kvalitete. 

Ulaganje u brand Polzela i njegovo širenje na europskom tržištu bit će istovremeno praćeno lansiranjem jednog od najpoznatijih estonskih modnih marki Monton na slovenskom tržištu. Slovenska tvornica čarapa Polzela prestala je s radom u srpnju ove godine, a prije toga je u prosincu 2016. otišla u stečaj.

Novi proizvodi

Estonska tvrtka je odlučila kupiti marku Polzela na temelju svoje strategije odabira modnih marki s visokim tržišnim potencijalom.  Polzela je ocijenjena kao jedna od najprepoznatljivijih i najkvalitetnijih marki u području čarapa. 

Kao vrlo dobro uspostavljena robna marka u Sloveniji i regiji, Polzela je proteklih godina bila teško pogođena zbog proizvodnih problema i stečaja tvornice. S novim ulagačem, robna marka Polzela je ostvarila mogućnost opstanka i daljnjeg razvoja, kao i snažnog pozicioniranja na slovenskom i međunarodnom tržištu, ocjenjuje portal Siol. net.

Sirekar Hulgi OÜ ima u strateškom planu razvoj novih kategorija proizvoda, uključujući liniju proizvoda za mlade, održavanje visokokvalitetnih proizvoda i postizanje konkurentnih cijena. Proizvodnja će se odvijati u pomno odabranim proizvodnim pogonima u Europi, koji mogu jamčiti visoku kvalitetu proizvoda.

Estonska tvrtka također razmatra mogućnost proizvodnje određenih proizvoda u Sloveniji ako budu mogli sklopiti ugovore s odgovarajućim poslovnim partnerima.

Istodobno, namjeravaju obnoviti Polzelin trgovački lanac u Sloveniji i Hrvatskoj, gdje je Polzela imala trgovine u više gradova, i započeti izvoz proizvoda na tržišta zemalja bivše Jugoslavije, gdje je Polzela od ranije dobro poznata i prisutna kao kvalitetna marka. Pri ulaganju u razvoj marke Polzela, Sirekar Hulgi OÜ zapošljavat će najbolje stručnjake s područja marketinga i prodaje koji su već radili u Polzeli.

Zatvaranje trgovina

Tvornica čarapa Polzela, osnovana još 1927. godine, 20. srpnja ove godine završila je proizvodnju čarapa, koja je započela u veljači 2017. godine, odnosno nešto više od mjesec dana nakon stečaja, koji je pokrenut 23. prosinca 2016. 

Proizvodnja čarapa je tako krajem lipnja ove godine zapošljavala 77 radnika, a na kraju proizvodnje u kolovozu je u tvrtki preostao 31 radnik. Taj broj će se nastaviti smanjivati sljedećih mjeseci.

Krajem kolovoza je stečajni upravitelj Hohnjec zatvorio tri trgovine, po jednu u Murskoj Soboti, Mariboru i Celju. Preostalih šest trgovina u Sloveniji, uključujući i one u Celju i Mariboru, bit će zatvoreno sljedećih mjeseci.

U kolovozu na javnoj dražbi Hohnjec je uspio prodati apartman u Čatežu po početnoj cijeni nešto višoj od 25.000 eura, dok je javna dražba za prodaju prostora odavno zatvorene trgovine na mariborskom autobusnom kolodvoru nije bila uspješna.

U prosincu 2016. godine ljubljansko Delo je pisalo da se u spas tvornice čarapa koja radi u istoimenoj općini u Štajerskoj, uključila i država, dajući 2,1 milijun eura dodatnog kapitala, te je 2016. godine postala i njen jedini vlasnik. Interes države bio je pronaći strateškog investitora koji bi tvornici dao još 2,2 milijuna eura i na koncu je preuzeo. U početku se zanimao austrijski Huber Holding, koji ima i poznati brend rublja Skinny, no od planova za Sloveniju je odustao, pa je odlučeno da će se Polzela prodati u dijelovima.

Česte smjene direktora

"Bitna je samo prodaja i prodaja, a ne da svatko vuče na svoju stranu, Polezala je dugo plesala na rubu propasti, a za izlaz s njega treba ulagati u brendove i maloprodaju i prodati dio strojeva", rekao je tada Marko Klemenčić, bivši direktor kompanije, koji je odstupio u listopadu, nakon godinu dana.  Dao je otkaz zbog, kako je objasnio, različitih viđenja razvoja Polzele od vlasnika države.

U tom kritičnom vremenu tvornica je u kratkom roku promijenila čak pet predsjednika uprave. Prema financijskom izvješću za 2015., u toj je godina imala 4,34 milijuna eura prihoda, pad u odnosu na 6,78 u 2014. godini. Gubitak je iznosio 3,1 milijun eura.  Uz slovensku maticu, tvornica je imala i tvrtke u Zagrebu i Sarajevu. Ona u Zagrebu 2015. je zaključila s prihodom od oko pola milijuna eura, uz gubitak od 126 tisuća eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik