Bingo vodeća kompanija po dobiti u protekloj godini

Bez autora
Sep 25 2018

U 2017. godini nakon dugo godina prvi put na prvo mjesto po dobiti plasirala se privatna kompanija, kazala je direktorica projekta "100 najvećih u BiH" Alena Ahmetspahić - Fočo, predstavljajući stanje bh. ekonomije u 2017. te najavljujući ovogodišnju dodjelu priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH. Sa ostvarenom dobiti od 72,4 miliona KM u 2017. godini Bingo d.o.o. Tuzla se nalazi na prvom mjestu rang-liste velikih kompanija. U segmentu investicija gotovinskog toka lidersku poziciju je zadržala JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo sa 174,5 miliona KM, dok je najveći izvoznik u BiH kompanija ArcelorMittal Zenica d.o.o. sa izvozom u vrijednosti od 350 miliona KM, kazala je Ahmetspahić-Fočo te dodala da su vodeće velike kompanije imale povećanje dobiti od čak 102 posto.

Bingo vodeća kompanija po dobiti u protekloj godiniU 2017. godini nakon dugo godina prvi put na prvo mjesto po dobiti plasirala se privatna kompanija, kazala je direktorica projekta "100 najvećih u BiH" Alena Ahmetspahić - Fočo, predstavljajući stanje bh. ekonomije u 2017. te najavljujući ovogodišnju dodjelu priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH.

- Sa ostvarenom dobiti od 72,4 miliona KM u 2017. godini Bingo d.o.o. Tuzla se nalazi na prvom mjestu rang-liste velikih kompanija. U segmentu investicija gotovinskog toka lidersku poziciju je zadržala JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo sa 174,5 miliona KM, dok je najveći izvoznik u BiH kompanija ArcelorMittal Zenica d.o.o. sa izvozom u vrijednosti od 350 miliona KM, kazala je Ahmetspahić - Fočo te dodala da su vodeće velike kompanije imale povećanje dobiti od čak 102 posto.

Prema njenim riječima, vodeća među malim kompanijama koje su ostvarile zavidne izvozne rezultate je firma Veza- Nekt d.o.o. Sarajevo koja je u 2017 . povećala izvoz u odnosu na godinu ranije sa 4,8 miliona KM na 6,7 miliona KM, a u kategoriji srednjih kompanija najveći izvoznik je K-Uni Plus iz Dervente sa ostvarenih 24 miliona KM izvoza.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, naveo je da su velike kompanije nosioci domaće privrede jer ostvaruju 67 posto ukupnog prihoda.

- Rastom imidža naše države povećavamo mogućnost za plasman naših proizvoda na strana tržišta i na tome moramo raditi. Izvoz iz BiH u toku ove godine rastao je i prvi put u aprilu premašio jednu milijardu KM na mjesečnom nivou, te očekujemo da će se trend ratsa izvoza nastaviti do kraja godine, kada očekujemo da ćemo preći 12 milijardi KM, kazao je Egrlić.

Direktor bonitetne kompanije LRC BIS, Emil Kučković istakao je da se bilježi porast broja kompanija koje predaju finansijske izvještaje za dva posto i taj broj iznosi 32.299 kompanija, dok je, prema njegovim riječima, ukupan prihod od prodaje rastao za sedam posto i iznosi 65.876.899.966 KM.

Vodeći privredni događaj 100 najvećih u BiH, 31. dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini, održat će se u srijedu navečer u hotelu Hills u Sarajevu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik