Kineska kompanija COSCO Shipping otvorila predstavništvo u Sarajevu

Bez autora
Sep 25 2018

Inicijativa kineskog predsjednika Si Đinpinga „Jedan pojas, jedan put“, koja za cilj ima oživljavanje starih i uspostavljanje novih kopnenih i morskih puteva između Azije, Afrike i Evrope, dobiva svoje konkretne oblike i u Bosni i Hercegovini. Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping, vlasnici grčke luke Pirej i vlasnici treće svjetske kontejnerske flote, danas je svečano otvorila svoje predstavništvo i u Sarajevu. Na taj način se BiH etablira kao značajna tačka na „Morskom putu svile“ te povezuje s kineskim lukama u Istočnom kineskom moru i gradovima kao što su Šangaj, Ningbo... Prije kancelarije u Sarajevu kompanija je u jugoistočnoj Evropi otvorila podružnice u Kopru, Rijeci i Beogradu.

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping otvorila predstavništvo u SarajevuInicijativa kineskog predsjednika Si Đinpinga „Jedan pojas, jedan put“, koja za cilj ima oživljavanje starih i uspostavljanje novih kopnenih i morskih puteva između Azije, Afrike i Evrope, dobiva svoje konkretne oblike i u Bosni i Hercegovini. 

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping, vlasnici grčke luke Pirej i vlasnici treće svjetske kontejnerske flote, danas je svečano otvorila svoje predstavništvo i u Sarajevu. Na taj način se BiH etablira kao značajna tačka na „Morskom putu svile“ te povezuje s kineskim lukama u Istočnom kineskom moru i gradovima kao što su Šangaj, Ningbo...

Brojne podružnice

Prije kancelarije u Sarajevu kompanija je u jugoistočnoj Evropi otvorila podružnice u Kopru, Rijeci i Beogradu.

Značaj otvaranja podružnice COSCO Shipping, pojasnio je novinarima danas u Sarajevu generalni direktor „Dragon Maritime“, kompanija preko koje COSCO posluje na prostoru jugoistočne Evrope, Vladimir Lekić.

- BiH je za nas zanimljiva jer postoji mogućnost korištenja različitih ulaznih luka za tržište, na tom planu mi trenutno nudimo servis preko luke Rijeka, a u nekom narednom periodu govorit ćemo o uvođenju servisa na luku Ploče, koja je jako značajna - kazao je Lekić.

Istakao je da je COSCO kompanija koja je i ranije bila prisutna u BiH, kontrolirajući tržište iz susjednih zemalja, a odluka da direktno uđu u BiH u vezi je s Inicijativom „Jedan pojas, jedan put“, ali i u vezi s velikim prisustvom kineskih kompanija.

- Predstavništvo u Sarajevu donosi direktno prisustvo brodara COSCO Shipping na tržištu BiH, lokalnu podršku strankama kroz direktnu i efikasnu komunikaciju, podršku pri generiranju dodatne vrijednosti i usluge, maksimalnu efikasnost pri radu, stratešku okrenutost prema BiH špediterima – kazala je voditeljica predstavništva COSCO Shipping Dragon Maritime za BiH Meliha Mujezinović.

Dodala je da opredjeljenje kompanije je da Inicijativa „Pojas i put“ bude još prepoznatljivija u BiH i da dvije države nastave razvijati prijateljske i poslovne odnose u duhu najboljih svjetskih primjera.

- Vizija naše kompanije u potpunosti slijedi viziju Narodne Republike Kine i mi smo uvjereni da će „Pojas i put“ donijeti ekonomski napredak za BiH – COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, preko Beograda, a u planu su razvoj i ulaganjima i u BiH – istakla je Mujezinović.

Globalno brodarstvo

Vizija kompanije je prihvatanje globalizirane kineske ekonomije, integriranje korisnih resursa, globalno brodarstvo, integrirana logistika, finansijski servisi vezani za brodarstvo kao sržni biznis, te razvoj raznolikih industrijskih klastera kako bi se izgradio svjetski lider u ovom poslu koji omogućava cjelokupnu logistiku i potpun lanac usluga.

Poslije transpacifičkih servisa, najprofitabilniji servisi kompanije su oni koji povezuju Aziju i Evropu. U avgustu 2016. COSCO je kupio 51 posto Luke Pirej za 280,5 miliona eura. Na prostoru Jugoistočne Evrope COSCO posluje preko „Dragon Maritimea“, člana mreže svjetskih nezavisnih brodarskih agencija koje servisiraju 10 posto ukupnog svjetskog cargo volumena.

Treća najveća svjetska flota

COSCO Shipping je državna kineska kompanija sa sjedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći cargo brodski transport kao i vezane servise.

Prema podacima od jula ove godine, ukupna flota broji 1.118 plovila sa ukupnim kapacitetom od 91,77 miliona tona nosivosti tereta što je čini trećom flotom na svijetu po veličini. Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući preko 47 kontejnerskih terminala diljem svijeta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik