Srbija druga zemlja u Evropi koja je uspostavila državni Oracle Cloud

Bez autora
Sep 25 2018

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije i kompanija "Oracle", posredstvom sertifikovanih partnera, potpisali su državni ugovor o nabavci hardvera i licenci. Ovaj ugovor će državnoj upravi omogućiti objedinjavanje, centralizaciju i konsolidaciju baza podataka i softverskih proizvoda na kojima se zasnivaju neke od najbitnijih evidencija u Srbiji. Reč je o registru građana, ličnih karti, adresnih podataka i sistemu za objedinjavanje i razmenu podataka unutar državnih organa i mnogih drugih. Centralizacija najbitnijih državnih IT sistema omogućena je zahvaljujući najsavremenijem IT sistemu – državnom Oracle Cloud sistemu, koji predstavlja modernu i sigurnu platformu za razvoj državne uprave kao efikasnog servisa građana i privrede.

Srbija druga zemlja u Evropi koja je uspostavila državni Oracle CloudKancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije i kompanija "Oracle", posredstvom sertifikovanih partnera, potpisali su državni ugovor o nabavci hardvera i licenci.

Ovaj ugovor će državnoj upravi omogućiti objedinjavanje, centralizaciju i konsolidaciju baza podataka i softverskih proizvoda na kojima se zasnivaju neke od najbitnijih evidencija u Srbiji.

Reč je o registru građana, ličnih karti, adresnih podataka i sistemu za objedinjavanje i razmenu podataka unutar državnih organa i mnogih drugih.

Centralizacija najbitnijih državnih IT sistema omogućena je zahvaljujući najsavremenijem IT sistemu – državnom Oracle Cloud sistemu, koji predstavlja modernu i sigurnu platformu za razvoj državne uprave kao efikasnog servisa građana i privrede.

Srbija je, zahvaljujući tome, postala prva zemlja u Centralnoistočnoj Evropi, a druga u Evropi, posle Velike Britanije, koja je uspostavila državnu Oracle Cloud infrastrukturu.

Prvim državnim ugovorom sa kompanijom "Oracle" obezbeđene su najbolje cene za sve državne organe koji koriste ovo IT rešenje, u odnosu na ranije pojedinačne nabavke, čime su načinjene značajne uštede u budžetu.

Naime, ovim ugovorom država će ostvariti uštedu od približno dva miliona evra kroz centralizovanu nabavku hardvera, licenci i usluga, a uvođenjem državnog Oracle Cloud centra i njegovom eksploatacijom u narednom periodu ostvariće se dodatna korist kroz smanjenje troškova održavanja, upravljanja i migracije podataka.

Neke od primena državnog Oracle Cloud sistema su: uspostavljanje centralnog informacionog sistema 145 lokalnih poreskih administracija, optimizacija i reforma IT sistema uprava u sastavu Ministarstva finansija – Uprave za trezor, Poreske uprave, Uprave za sprečavanje pranja novca i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranje, kao i reforma upisa u katastar nepokretnosti i katastar podzemnih vodova kroz uvođenje eKatastra.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da kreiranje državnog Oracle Cloud-a omogućava potpunu privatnost podataka građana, jer nijedan podatak ne može izaći van Državnog data centra Kancelarije za IT i eUpravu.

Država je ovom investicijom dobila sistem kojim može lakše da upravlja, a koji garantuje sigurnost. Centralizacijom su, takođe, napravljene uštede u budžetu koje iznose oko dva miliona evra za korišćenje IT infrastrukture – hardvera, licenci i usluga, naveo je Jovanović.

Generalni direktor kompanije Oracle Srbija Crna Gora d.o.o Vladimir Knežević rekao je da je uveliko poznato da su domaći IT stručnjaci veoma cenjeni širom sveta, dodavši da je ovim konkretnim postupcima Vlada Srbije pokazala jasnu inicijativu i ostvarila konkretne korake ka digitalizaciji i standardizaciji sistema državne uprave.

Izborom najnovijih, svetski priznatih tehnologija, Kancelarija za IT i eUpravu zauzeće lidersko mesto u regionu, mesto koje joj uveliko pripada, i omogućiti našim IT stručnjacima da rade na najmodernijim sistemima, čime će država dugoročno omogućiti bolje uslove svim svojim građanima i ujedno smanjiti odliv stručnjaka, poručio je Knežević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik