Velike firme više se zadužuju u dinarima, i to po kamati od 4,9 odsto

Bez autora
Sep 25 2018

Velike firme više se zadužuju u dinarima, i to po prosečnoj kamatnoj stopi od 4,9 odsto, pokazuje izveštaj NBS o stopama, kreditima i depozitima po veličini preduzeća.Prema prikupljenim podacima, od marta 2017. do jula 2018. godine, velika preduzeća učestvuju sa 47 odsto u dinarskim kreditima i sa 37 odsto u deviznim i devizno indeksiranim kreditima u evrima odobrenim privredi u tom periodu. Istovremeno, učešće malih i srednjih preduzeća iznosi 40 odsto kod dinarskog kreditiranja i 49 odsto kod deviznog i devizno indeksiranog kreditiranja u evrima.

Velike firme više se zadužuju u dinarima, i to po kamati od 4,9 odstoVelike firme više se zadužuju u dinarima, i to po prosečnoj kamatnoj stopi od 4,9 odsto, pokazuje izveštaj NBS o stopama, kreditima i depozitima po veličini preduzeća.

Prema prikupljenim podacima, od marta 2017. do jula 2018. godine, velika preduzeća učestvuju sa 47 odsto u dinarskim kreditima i sa 37 odsto u deviznim i devizno indeksiranim kreditima u evrima odobrenim privredi u tom periodu.

Istovremeno, učešće malih i srednjih preduzeća iznosi 40 odsto kod dinarskog kreditiranja i 49 odsto kod deviznog i devizno indeksiranog kreditiranja u evrima.

Kako navode u NBS, u posmatranom periodu, prosečno ponderisana kamatna stopa smanjena je u segmentu dinarskog kreditiranja za jedan procentni poen, i to sa 5,9 odsto na 4,9 odsto.

Najveće smanjenje kamatne stope zabeleženo je kod srednjih preduzeća, za 1,1 p.p., odnosno sa 5,8 odsto na 4,7 odsto.

- U segmentu deviznog kreditiranja u evrima, prosečno ponderisana kamatna stopa smanjena je za 0,7 p.p. (sa 3,0% na 2,3%), pri čemu je pad bio najizraženiji kod mikro preduzeća – za 0,9 p.p. (sa 4,3% na 3,5%) - stoji u saopštenju NBS.

Posmatrano po namenama, krediti za obrtna sredstva dominiraju kod svih veličina preduzeća, a slede investicioni krediti kod kredita u deviznom znaku, odnosno krediti za ostale namene kod dinarskog kreditiranja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik