Prodaju Budimke odlaže restitucija

Bez autora
Oct 03 2018

Iako navodno ima 20 zainteresovanih kupaca za požešku fabriku za preradu voća Budimka, ni posle tri godine od kada je najavljena privatizacija konačno rešenje se ne nazire, a problem su dva ili tri nerešena zahteva za restituciju. Pre dva meseca ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da „rešavamo Budimku“, a državni sekretar u istom Ministarstvu Željko Radošević pre dva dana imao je sličnu, samo dopunjenu verziju izjave u kojoj navodi da ima dvadesetak zainteresovanih domaćih i stranih kupaca za ovu fabriku, ali da je uprkos tome što je rešeno pitanje imovinsko pravnih odnosa, ostalo još nekoliko otvorenih pitanja, „dva-tri pitanja iz sektora restitucije“.

Prodaju Budimke odlaže restitucijaIako navodno ima 20 zainteresovanih kupaca za požešku fabriku za preradu voća Budimka, ni posle tri godine od kada je najavljena privatizacija konačno rešenje se ne nazire, a problem su dva ili tri nerešena zahteva za restituciju.

Pre dva meseca ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da „rešavamo Budimku“, a državni sekretar u istom Ministarstvu Željko Radošević pre dva dana imao je sličnu, samo dopunjenu verziju izjave u kojoj navodi da ima dvadesetak zainteresovanih domaćih i stranih kupaca za ovu fabriku, ali da je uprkos tome što je rešeno pitanje imovinsko pravnih odnosa, ostalo još nekoliko otvorenih pitanja, „dva-tri pitanja iz sektora restitucije“.

– Procenjena je vrednost tako da možemo očekivati u jako kratkom vremenskom roku javni oglas – istakao je za RTS Radošević.

Da je restitucija problem Danasu je potvrdio i stečajni upravnik ove fabrike Đorđe Zečević.

– Nisu ispunjeni uslovi, zbog problema sa restitucijom. Krenulo je i biće rešeno, ali bez konkretnog datuma, ne znamo kada će biti – rekao je Zečević.

On napominje da postoji procedura u vezi sa tim zahtevima za restituciju koji su tu poslednjih „pet ili šest godina“, ali da očekuje da će sve biti rešeno.

Problemi sa restitucijom, ali i najava tendera u skorije vreme bili su tema o kojoj je Danas pisao još pre šest meseci, tako da se od tada do danas nije mnogo toga pomaklo sa mrtve tačke. Međutim, Budimka je, o čemu smo takođe pisali u nekoliko navrata u poslednje tri godine, imala i mnogo većih problema.

Budimku je 2008. privatizovala novosadska firma Pankomerc, u vlasništvu poznatog biznismena i bivšeg hapšenog direktora Metals banke Ananija Pavićevića. Zbog lošeg poslovanja dve godine kasnije ta privatizacija je raskinuta.

Međutim, to nije sprečilo Pavićevića da se šest godina kasnije ponovo „uključi u bitku“ za osvajanje Budimke i to tako što mu je kao najvećem poveriocu država poverila da napravi plan reorganizacije.

U međuvremenu, Pavićević je u saradnji sa firmom Stevović and Partners pokušao da napravi ugovor i proda fabriku Kinezima u junu 2016, međutim, pokušaj je propao zahvaljujući „sabotaži“ bivšeg ministra privrede Željka Sertića.

Pankomerc i Stevović and Partners su, naime, hteli da prodaju kineskom investitoru fabriku ne pomenuvši mu, pritom, da se ona nalazi u stečaju. Pavićevićev „plan spasa“ fabrike koja postoji od 1947. nije uspeo, tako je Budimka otišla u bankrot krajem prošle godine.

Šta će, međutim, biti sa ovom fabrikom koja propada čekajući nove vlasnike u kraju u kom bi i te kako mogla da se iskoristi neizvesno je. Od Agencije za restituciju nismo dobili odgovor koji su to zahtevi, koliko ih ima i kada će biti rešeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik