Gugl gasi svoju društvenu mrežu zbog curenja podataka

Bez autora
Oct 09 2018

Gugl će zatvoriti društvenu mrežu Gugl plus i pooštriti mere razmene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama spoljnih inženjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500.000 korisnika.Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmene Guglovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se u belešci na Guglovom blogu. Nijedan inženjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrebio, zaključak je analize. Wall Street Journal prethodno je saopštio, pozivajući se na neimenovane izvore i memorandum Guglove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio da ne obavesti javnost o sigurnosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage.

Gugl gasi svoju društvenu mrežu zbog curenja podatakaGugl će zatvoriti društvenu mrežu Gugl plus i pooštriti mere razmene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama spoljnih inženjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500.000 korisnika.

Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmene Guglovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se u belešci na Guglovom blogu, prenosi SEEbiz.

Nijedan inženjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrebio, zaključak je analize.

Bez obaveštenja zbog straha od istrage

Wall Street Journal (WSJ) prethodno je saopštio, pozivajući se na neimenovane izvore i memorandum Guglove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio da ne obavesti javnost o sigurnosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage.

U Guglu strahuju da bi objava problema prizvala poređenje sa curenjem podataka o Facebookovim korisnicima prema Cambridge Analytici, piše WSJ, dodajući da je izvršni direktore Sundar Pichai obavešten o problemu.

Stručnjaci za sigurnost i privatnost i finansijski analitičari upozoravaju da je odluka kompanije možda bila pogrešna.- Korisnici imaju pravo da budu obavešteni ako su njihovi podaci možda kompromitovani - kazao je izvršni direktor pravne firme CyZen Jacom Lehmann.

Gugl saopštio da ima bag u sistemu

- To je rezultat velike opreznosti s kojom se suočio Facebook zbog skandala s Cambridge Analyticom - dodaje.

U Guglu nisu želeli da komentarišu informaciju o curenju podataka povrh onoga što je objavljeno na blogu.

U toj su objavi u ponedjeljak naveli da je bag pušten u sistem prilikom ažuriranja softvera, omogućivši uvid u privatne podatke korisnika, uključujući ime, e-mail adresu, zanimanje, pol i godine. Istaknuli su takođe da ne mogu pouzdano da navedu koliko je korisnika zahvaćeno problemom budući da čuvaju podatke samo dve nedelje, prenosi SEEbiz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik