Koliko dugo direktori imaju pravo da primaju platu posle isteka funkcije?

Bez autora
Oct 10 2018

Državna revizorska institucija Srbije objavila je izveštaj o reviziji i pravilnosti poslovanja Agencije za borbu protiv korupcije u 2017. godini, u kome je skrenula pažnju na neusklađenost zakona o toj agenciji sa Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika u pogledu vremenskog perioda u kome direktor te institucije može da prima platu i po isteku funkcije.Zakonom o agenciji za borbu protiv korupcije propisano je da direktor, odnosno zamenik direktora ima pravo na naknadu plate u trajanju od šest meseci od dana kada mu je prestala funkcija u visini plate koju je imao na dan prestanka funkcije. Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, propisano je da lice kome prestane funkcija u organu Republike Srbije, na koju je izabrano, postavljeno ili imenovano, ima pravo na naknadu plate tri meseca od dana kada mu je prestala funkcija, a u visini plate koju je imao na dan prestanka funkcije.

Koliko dugo direktori imaju pravo da primaju platu posle isteka funkcije?Državna revizorska institucija Srbije (DRI) objavila je danas izveštaj o reviziji i pravilnosti poslovanja Agencije za borbu protiv korupcije u 2017. godini, u kome je skrenula pažnju na neusklađenost zakona o toj agenciji sa Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika u pogledu vremenskog perioda u kome direktor te institucije može da prima platu i po isteku funkcije.

Zakonom o agenciji za borbu protiv korupcije propisano je da direktor, odnosno zamenik direktora ima pravo na naknadu plate u trajanju od šest meseci od dana kada mu je prestala funkcija u visini plate koju je imao na dan prestanka funkcije.

Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, propisano je da lice kome prestane funkcija u organu Republike Srbije, na koju je izabrano, postavljeno ili imenovano, ima pravo na naknadu plate tri meseca od dana kada mu je prestala funkcija, a u visini plate koju je imao na dan prestanka funkcije. DRI je skrenula pažnju na neusklađenost ta dva zakona.

Takođe, revizija finansijskog izveštaja i pravilnosti poslovanja Agencije za borbu protiv korupcije pokazala je da je ta institucija u skladu sa propisima izvršila rashode i izdatke i pravilno iskazala imovinu i obaveze u poslovnim knjigama.

Kako se navodi u izveštaju DRI, u toku revizije otklonjene su neke nepravilnosti.

Agencija je za isplaćene naknade za prevoz na posao i sa posla za lica koja su angažovana na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u iznosu od 280.000 dinara, izvršila preknjižavanje na odgovarajući konto.

Takođe je obavila vanredni popis i sačinila Izveštaj o izvršenom vanrednom popisu na dan 31.12.2017. godine kojim je potvrdila stanje datih avansa za administrativnu opremu u iznosu od 561.000 dinara i stanje obaveza prema dobavljačima koja su iskazana na kontu u iznosu od 193.000 dinara.

Agencija je donela Odluku o naknadi troškova za dolazak i odlazak sa rada za zaposlene kojom na ispravan način obračunava i isplaćuje mesečne naknade troškova za dolazak i odlazak sa posla, navodi se u saopštenju DRI.

Državna revizorska institucija (DRI) je danas osim ovog izveštaja, objavila i izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Medicinske škole "Beograd", Grad Loznicu, Kliničko-bolnički centar "Dragiša Mišović - Dedinje" i Razvojne agencije Srbije za 2017. godinu.

Iz DRI je takođe najavljeno da će do kraja godine novi izveštaji revizije finansijskih izveštaja i poslovanja institucija biti objavljivani dva puta nedeljno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik