Obnova 318 kilometara železnice Srbije u 2019.

Bez autora
Oct 14 2018

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa prvim zamenikom generalnog direktora “Ruskih železnica” Aleksandrom Mišarinom o novim infrastrukturnim projektima na srpskoj železnici, vrednim približno 500 miliona dolara. Mihajlović je u obraćanju novinarima nakon sastanka istakla da je Srbija već iskoristila gotovo celokupan ruski kredit, objasnivši da je taj novac uložen u modernizaciju deonica železničkog Koridora 10 i barske pruge. Ona je navela da se trenutno izvode radovi na deonici Stara Pazova–Novi Sad, koja je deo brze pruge Beograd–Budimpešta. Na današnjem sastanku je bilo reči o novim projektima, uključujući izgradnju novog dispečerskog centra, nastavku rekonstrukcije barske pruge, kao i elektro radovima na deonici Stara Pazova–Novi Sad.

Srbija kreće u nove projekte sa “Ruskim železnicama”Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa prvim zamenikom generalnog direktora “Ruskih železnica” Aleksandrom Mišarinom o novim infrastrukturnim projektima na srpskoj železnici, vrednim približno 500 miliona dolara.

Mihajlović je u obraćanju novinarima nakon sastanka istakla da je Srbija već iskoristila gotovo celokupan ruski kredit, objasnivši da je taj novac uložen u modernizaciju deonica železničkog Koridora 10 i barske pruge.

Ona je navela da se trenutno izvode radovi na deonici Stara Pazova–Novi Sad, koja je deo brze pruge Beograd–Budimpešta.

Na današnjem sastanku je bilo reči o novim projektima, uključujući izgradnju novog dispečerskog centra, nastavku rekonstrukcije barske pruge, kao i elektro radovima na deonici Stara Pazova–Novi Sad, prenela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, vrednost ovih projekata iznosi približno 500 miliona dolara i o tome će se nastaviti razgovori u smislu potencijalnog novog zajma.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da je na barskoj pruzi do sada rekonstruisano 77 kilometara pruge i da je važno nastaviti sa obnovom, dok za deonicu Stara Pazova–Novi Sad nedostaju određena sredstva za završetak, imajući u vidu to da je ova deonica prvobitno bila projektovana za brzine od 160 kilometara na sat, a biće izgrađena za brzinu od 200 kilometara na sat.

Za nas, kako je poručila, ovaj projekat ne predstavlja samo investiciju, nego je važna i zbog znanja i tehnologije koje Srbija dobija.

Mihajlović je ukazala na to da je saradnja u oblasti železnice važna za poboljšanje ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Rusije, uz ocenu da je današnji sastanak jedan od pripremnih sastanaka za posetu predsednika Ruske Federacije Beogradu.

Poseta Putina je značajna, kao što će biti značajna i poseta predsednika Kine ili posete našeg predsednika drugim zemljama. Naš odnos sa svetom najbolje se vidi u infrastrukturi, gde radimo i sa Rusijom i sa Kinom, i SAD, što je važno da bi naši građani bolje živeli, podvukla je ona.

Potpredsednica Vlade je navela da je veoma ponosna na rezultate ostvarene u železnici, budući da danas investicije u tom sektoru iznose približno šest milijardi evra i veće su nego u putnoj privredi.

Mišarin je iskazao zahvalnost Mihajlović i Vladi Srbije na zajedničkom radu i rezultatima koji su zahvaljujući tome ostvareni.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su rekonstruisane pruge za brzine do 120 kilometara na čas, dok se sada radi na pruzi Beograd–Budimpešta za brzine od 200 kilometara na čas.

Radovi na deonici Stara Pazova–Novi Sad se odvijaju po planu, a do sada je izvedeno 38 odsto radova. U naredna tri meseca radićemo na pripremi sporazuma u vezi sa novim projektima, najavio je Mišarin, koji je danas i lično obišao gradilište ove deonice.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Po završetku sastanka, Mihajlović je poklonila Mišarinu ručni rad koji su izradile žene sa sela u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju su pokrenuli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED i Etno-mreža.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik