Žensko preduzetništvo u blagom porastu

Bez autora
Oct 14 2018

Zahvaljujući podsticajnim merama i edukaciji u Srbiji se sve više žena odlučuje da pokrenu sopstveni biznis. Tokom druge polovine 2018. ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj opredelilo je preko 100 miliona dinara bespovratnih sredstava za inovativno preduzetništvo za projekte u gradskim i malim sredinama.Iako u većini slučajeva preduzetnice ostaju na nivou malog tržišta, nisu usamljeni slučajevi da upravo inovativnim proizvodima dospeju i na velika tržišta. Dobra ideja, hrabrost i podrška bile su dovoljne Ljubici Erkić da napusti posao u jednom preduzeću i da pokrene sopstvenu proizvodnju testenina obogaćenih začinima i začinskim biljem.

Žensko preduzetništvo u blagom porastuZahvaljujući podsticajnim merama i edukaciji u Srbiji se sve više žena odlučuje da pokrenu sopstveni biznis.

Tokom druge polovine 2018. ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj opredelilo je preko 100 miliona dinara bespovratnih sredstava za inovativno preduzetništvo za projekte u gradskim i malim sredinama.

Iako u većini slučajeva preduzetnice ostaju na nivou malog tržišta, nisu usamljeni slučajevi da upravo inovativnim proizvodima dospeju i na velika tržišta.

Dobra ideja, hrabrost i podrška bile su dovoljne Ljubici Erkić da napusti posao u jednom preduzeću i da pokrene sopstvenu proizvodnju testenina obogaćenih začinima i začinskim biljem.

Danas, posle dve godine na tržištu, razvila je liniju od 20 vrsta testenina, koje mesečno proizvede u preko dvanaest tona sa tendencijom rasta, a koje se razvijaju u dva programa- za velike trgovinske lance i horeka sektor.

Žene je najteže motivisati da se upuste u preduzetničke poslove, jer se i dalje poslovno društvo smatra muškim. Zato je edukacija jedan od presudnih faktora ka sopstvenom biznisu.

Novi Sad jedan je od gradova u kome se započinje republički projekat „Programa podrške razvoja i promocije ženskog inovacionog preduzetništva".

U Srbiji se ne zna tačan broj žena preduzetnica, jer ne postoji rodno osetljivo praćenje. Zna se da je oko 35% firmi u vlasništvu žena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik