Cijena peleta skočila na 400 KM, moguće novo poskupljenje popularnog energenta

Bez autora
Oct 15 2018

Prije točno mjesec dana u razgovoru sa sugovornicima, prodavačima peleta, cijena tone ovog energenta bila je otprilike 360 KM. Danas je ta cijena viša za 10 posto. Tako ovih dana jedan veći trgovinski lanac najavljuje da se 15 kilograma peleta prodaje za 6 KM, a, uz visoku cijenu, ima i jedna pozitivna stvar, a to je da se zbog ove količine nudi prilika onima koji nisu u mogućnosti izdvojiti veće svote novca da kupe za onoliko koliko imaju, a s obzirom na to i da se ovakvo vrijeme najavljuje i u idućem tjednu, dodatno će se uštedjeti. Prošle godine potrošili smo četiri tone peleta. Tada smo kupovali navrijeme, cijena je bila puno prihvatljivija. Oko 250 KM za tonu, s tim da smo morali osigurati prijevoz.

Cijena peleta skočila na 400 KM, moguće novo poskupljenje popularnog energentaPrije točno mjesec dana u razgovoru sa sugovornicima, prodavačima peleta, cijena tone ovog energenta bila je otprilike 360 KM. Danas je ta cijena viša za 10 posto.

Tako ovih dana jedan veći trgovinski lanac najavljuje da se 15 kilograma peleta prodaje za 6 KM, a, uz visoku cijenu, ima i jedna pozitivna stvar, a to je da se zbog ove količine nudi prilika onima koji nisu u mogućnosti izdvojiti veće svote novca da kupe za onoliko koliko imaju, a s obzirom na to i da se ovakvo vrijeme najavljuje i u idućem tjednu, dodatno će se uštedjeti, piše Večernji list BiH.

- Prošle godine potrošili smo četiri tone peleta. Tada smo kupovali navrijeme, cijena je bila puno prihvatljivija. Oko 250 KM za tonu, s tim da smo morali osigurati prijevoz. Ove godine ne možemo odjednom kupiti četiri tone, ali tješi me ovakva svijest nekih trgovina koje nude mogućnost kupnje manjih količina, tako da ćemo se tijekom zime zalijetati - kazala nam je stanovnica Mostara čija obitelj koristi pelet za grijanje.

Prije nekoliko godina mnogi su počeli prelaziti na pelet, a s obzirom na to da ga je forsirala i Europa, a cijene su bile niske, način razmišljanja je bio da će se dugoročno taj trend nastaviti.

Međutim, potrebe europskih zemalja pojačale su izvoz, neki proizvođači su BiH počeli opskrbljivati slabijim peletom rađenim od različitog otpada, dok su onaj kvalitetniji počeli plasirati na europsko tržište, tako da se jako brzo priča počela mijenjati te je od bajkovite postala pomalo tragična.

Ljudi se hvataju za slamku pa dosta vremena provode i po oglasnicima na kojima pokušavaju naći pelet po boljim cijenama. Tako neki ili svjesno ili nesvjesno ostavljaju cijene po kojima su ga nekad ranije prodavali.

Tako smo u jednom od razgovora kontaktirali prodavača koji je rekao da je cijenu od 250 KM po toni peleta postavio prije nekoliko godina.

- Naletjeli ste na stariji oglas, mislim da sam ga objavio 2015., a ja ga, iskreno, nisam ažurirao. Previše sam poziva imao da je ubrzo po ovoj cijeni bilo neizdrživo prodavati ga. Nestajalo ga je, potražnja je bila prevelika, činilo se kao da je cijela država najednom prešla na pelet. Aktualna cijena je 360 KM po toni, ali ne vršim dostavu. Po nekoj razumnoj cijeni se možemo dogovoriti ako je Zeničko-dobojska županija u pitanju ili eventualno Srednjobosanska, ali do Hercegovine mi se jednostavno ne bi isplatilo dolaziti po ovoj cijeni. Nažalost, ne mogu reći da cijena neće rasti, prevelika je potražnja za peletom izvana, a i za drvom. Vidjeli ste posljednjih dana koliko Italija traži naše proizvode - kazao nam je prije otprilike mjesec dana prodavač iz jednog mjesta u Zeničko-dobojskoj županiji, a kao što vidimo iz uvoda, cijena je već narasla. nisu optimistični i smatraju kako će cijena ponovno rasti, osobito u zimskim mjesecima, što će biti novi udar za osiromašene građane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik