"Aluminij" obezbijedio struju za još sedam dana

Bez autora
Oct 15 2018

U mostarskom "Aluminiju" uspjeli su "kupiti" period od sljedećih sedam dana za snabdijevanje električnom energijom, i to prije isteka roka koji im je dao Nezavisni operator sistema u BiH. Kako su potvrdili iz "Aluminija", riječ je o vremenu bitnom za preživljavanje do onih ključnih koraka koje mora poduzeti Vlada Federacije BiH. Razgovori s našim partnerima i dobavljačima ne prestaju, naši timovi gotovo da i ne napuštaju "Aluminij", još od petka. Sposobnošću i snagom našeg stručnog tima, u ovomu vremenu kriznog upravljanja tvornicom, osigurali smo nam još jednu sedmicu života. Snabdijevač nam opstaje naša supsidijarna kompanija "AL Trade". Međutim, ovo je samo "flaster" rješenje, dugoročno smo i dalje u iznimno kritičnom stanju, nelikvidni i u nemogućnosti nastaviti podnositi finansijske terete pod ovim berzovnim uvjetima, odnosno u okolnostima historijskih rekorda cijene električne energije i glinice.

"Aluminij" obezbijedio struju za još sedam danaU mostarskom "Aluminiju" uspjeli su "kupiti" period od sljedećih sedam dana za snabdijevanje električnom energijom, i to prije isteka roka koji im je dao Nezavisni operator sistema (NOS) u BiH.

Kako su potvrdili iz "Aluminija", riječ je o vremenu bitnom za preživljavanje do onih ključnih koraka koje mora poduzeti Vlada Federacije BiH.

- Razgovori s našim partnerima i dobavljačima ne prestaju, naši timovi gotovo da i ne napuštaju "Aluminij", još od petka. Sposobnošću i snagom našeg stručnog tima, u ovomu vremenu kriznog upravljanja tvornicom, osigurali smo nam još jednu sedmicu života. Snabdijevač nam opstaje naša supsidijarna kompanija "AL Trade". Međutim, ovo je samo "flaster" rješenje, dugoročno smo i dalje u iznimno kritičnom stanju, nelikvidni i u nemogućnosti nastaviti podnositi finansijske terete pod ovim berzovnim uvjetima, odnosno u okolnostima historijskih rekorda cijene električne energije i glinice. Vlada FBiH na toj sjednici u petak, za koju smo se nadali da će biti održana i ranije, mora donijeti vitalne odluke ili je sunovrat "Aluminija" danas samo odgođen – komentirao je v. d. direktora Društva Dražen Pandža.

Podsjećamo, NOSBiH je sinoć trebao dati nalog "Elektroprijenosu BiH" za isključenje "Aluminija" s elektroenergetske mreže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik