Počela bitka za Perutninu Ptuj

Bez autora
Oct 15 2018

Europska politika bavi se sve većim uvozom mesa peradi iz Ukrajine, a slovenska preuzimanjem Perutnina Ptuj, koju kupuje najveći ukrajinski uzgajivač peradi MHP. Zbog poslovnog modela grupe u vlasništvu ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka, postavljaju se pitanja o budućnosti Perutnine Ptuj i njenih više od 500 kooperanata. Europski proizvođači mesa od peradi suočeni su s neograničenim i bescarinskim uvozom mesa iz Ukrajine. To je omogućeno zakonskom rupom u trgovinskom sporazumu između Europske unije i Ukrajine, upozorava Europska udruga proizvođača peradi. U međuvremenu, razvio se pravi rat oko preuzimanja Perutnine Ptuj, kompanije koja posluje i u Hrvatskoj. Već dogovorena prodaja Perutnine Ukrajincima mogla bi se zakomplicirati.

Počela bitka za Perutninu PtujEuropska politika bavi se sve većim uvozom mesa peradi iz Ukrajine, a slovenska preuzimanjem Perutnina Ptuj, koju kupuje najveći ukrajinski uzgajivač peradi MHP.

Zbog poslovnog modela grupe u vlasništvu ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka, postavljaju se pitanja o budućnosti Perutnine Ptuj i njenih više od 500 kooperanata. Europski proizvođači mesa od peradi suočeni su s neograničenim i bescarinskim uvozom mesa iz Ukrajine, piše Delo.

To je omogućeno zakonskom rupom u trgovinskom sporazumu između Europske unije i Ukrajine, upozorava Europska udruga proizvođača peradi (Avec).

Zaštita od mesa s Istoka

U međuvremenu, razvio se pravi rat oko preuzimanja Perutnine Ptuj, kompanije koja posluje i u Hrvatskoj. Već dogovorena prodaja Perutnine Ukrajincima mogla bi se zakomplicirati. Najveći slovenski proizvođač peradi našao se u središtu sukoba između prehrambenih velikana iz Francuske i Ukrajine.

Prije nekoliko dana, slovensko Ministarstvo poljoprivrede posjetili su predstavnici francuske grupe LDC, najvećeg proizvođača peradi u Europi, za kojeg su slovenski mediji tvrdili da je siguran kupac Perutnine Ptuj.

Francuzi su došli iz jednog razloga, navodi portal Siol.net. Naime, Philippe Gelin, jedan od vodećih ljudi LDC-a, obavijestio je dužnosnike u ministarstvu o "lošim poslovnim praksama MHP-a prilikom izvoza mesa peradi na tržište EU".

Iz ministarstva su potom rekli da "kao odgovorni resor za proizvodnju hrane u Sloveniji jako žele da Perutnina Ptuj dobije odgovornog vlasnika, koji će se nastaviti brinuti za lokalne uzgajivače i održavanje vertikalnog lanca, koji će očuvati i dalje razvijati posao u lokalnom okruženju i odgovorno graditi prepoznatljive robne marke Perutnine Ptuj".

Siol.net objašnjava da država ima mogućnost zaustaviti planirano preuzimanje Perutnine Ptuj preko Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK). Slovenija je dio europskog tržišta i može ga zaštititi od poplave uvoznog mesa peradi s Istoka.

Ne očekuju komplikacije

Iz MHP-a su Siol.net rekli da ne očekuju nikakve komplikacije u dobivanju odobrenja za preuzimanje, odbacujući pritužbe na lošu poslovnu praksu.

"Preuzimanje će imati pozitivan utjecaj na peradarsku industriju kako u Sloveniji tako i na Balkanu te će koristiti lokalnim poljoprivrednicima i zaposlenicima, a tvrtka se obvezala povećati kvalitetu proizvodnje u Perutnini Ptuj kako bi nastavila ispunjavati najviše standarde EU", objasnili su.

Također su istaknuli da prilikom izvoza mesa peradi u zemlje EU ispunjavaju sve standarde i sporazume između EU i Ukrajine. Tako je bitka za Perutnini Ptuj postala važan nastavak dugogodišnjih ratova između Francuza i Ukrajinaca za dominaciju na europskom tržištu mesa peradi.

Zahtjev banaka

Zbog dugova SIJ bio prisiljen na prodaju

Slovenska kompanija SIJ, u vlasništvu ruske obitelji Zubicki, bila je prisiljena prodati Perutninu Ptuj, jer su to tražile banke koje je financiraju. Grupa ima relativno visok neto financijski dug, koji je krajem prošle godine iznosio čak 334 milijuna eura. Rastu tog duga najviše je pridonijela kupovina Perutnina Ptuj koju pojedini financijeri SIJ-a ne odobravaju od samog početka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik