Srbiji bi širenje e-mobilnosti donelo 16.000 novih radnih mesta i 1,4 milijardi evra

Bez autora
Oct 15 2018

Srpska automobilska industrija od širenja e-mobilnosti mogla bi da generiše 16.000 novih radnih mesta i 1,4 milijardi evra u dodatnoj vrednosti do 2025. godine. To je rečeno na nedavnom Drugom E-Mobility Forumu 2018. Korišćenje električnih automobila u svetu beleži rast, a potrebno je zakonsku regulativu što se te oblasti tiče prilagoditi našim mogućnostima, rečeno je na tom Forumu koja se održava u okviru međunarodnog Sajma Energetike. Konferenciju je otvorio direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović koji je rekao da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Srbiji bi širenje e-mobilnosti donelo 16.000 novih radnih mesta i 1,4 milijardi evraSrpska automobilska industrija od širenja e-mobilnosti mogla bi da generiše 16.000 novih radnih mesta i 1,4 milijardi evra u dodatnoj vrednosti do 2025. godine.

To je rečeno na nedavnom Drugom E-Mobility Forumu 2018. Korišćenje električnih automobila u svetu beleži rast, a potrebno je zakonsku regulativu što se te oblasti tiče prilagoditi našim mogućnostima, rečeno je na tom Forumu koja se održava u okviru međunarodnog Sajma Energetike.

Konferenciju je otvorio direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović koji je rekao da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Planski rad na razvoju mreže

Jovanović je dodao da je veoma važno da na vreme planski radimo na razvoju mreže pete generacije i da već sada sistemski pristupimo izradi akata koji su neophodni da bi omogućili široku upotrebu električnih i autonomnih vozila u Srbiji.

Sve to, kako je rekao, je u delokrugu rada više ministarstava i potrebno je formiranje radne grupe stručnih ljudi koji će pristupiti analizi izrade projekata kako bi u narednom periodu imali u potpunosti pravnu regulativu koja će omogućiti razvoj infrastrukture za korišćenje električnih vozila, a sa druge strane za postojanje i korisćenje autonomnih vozila.

U okviru drugog foruma kako je rekao, biće predstavljene najbolje ideje koje se odnose na korišćenje električnih vozila i sistema infrastrukture na tom planu.

Nedostatak poreskih olakšica

Predsednik UO Nacionalne asocijacije električnih vozila (NAEV) Ivan Vulović rekao je da je važno da hvatamo korak sa onim što se dešava u svetu. Ta asocijacija je dala predloge za električnu mobilnost Srbije, odnosno preduslove za ulazak u ovu oblast.

- Nedostatak poreskih olakšica za nabavku ovakvih vozila predstavlja ozbiljan problem - rekao je Vulović.

On je istakao da bi srpska automobilska industrija od širenja e-mobilnosti mogla da generiše 16.000 novih radnih mesta i 1,4 milijardi evra u dodatnoj vrednosti do 2025.godine. To je pokazatelj koliko je ova priča ozbiljna, podvukao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik