FBiH gubi cijelu godinu za početak gradnje Bloka 7?

Bez autora
Oct 15 2018

Parlament FBiH, prema svemu sudeći, neće do roka, koji istječe u srijedu, dati saglasnosti za projekt gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, čime ćemo izgubiti narednih godinu dana, jer se sve što je ispregovarano s kineskim investitorom i partnerima vraća na početak. Uz to, gradnja Bloka 7, najveće poslijeratne investicije u BiH teške 1,4 milijarde KM, neophodna je i hitna, jer je već ove godine smanjen broj radnih sati TE Tuzla. Istakao je ovo Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH. U Parlamentu FBiH kažu da nema ni traga ni glasa predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta Edinu Mušiću, na kojeg se čeka duže vrijeme da zakaže sjednicu kako bi bile usvojene potrebne saglasnosti za ovaj projekt.

FBiH gubi cijelu godinu za početak gradnje Bloka 7?Parlament FBiH, prema svemu sudeći, neće do roka, koji istječe u srijedu, dati saglasnosti za projekt gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, čime ćemo izgubiti narednih godinu dana, jer se sve što je ispregovarano s kineskim investitorom i partnerima vraća na početak.

Uz to, gradnja Bloka 7, najveće poslijeratne investicije u BiH teške 1,4 milijarde KM,  neophodna je i hitna, jer je već ove godine smanjen broj radnih sati TE Tuzla.

Istakao je ovo Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

U Parlamentu FBiH kažu da nema ni traga ni glasa predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta Edinu Mušiću, na kojeg se čeka duže vrijeme da zakaže sjednicu kako bi bile usvojene potrebne saglasnosti za ovaj projekt. Dom naroda uradio je gro posla i ostalo mu je da da još jednu saglasnost, a Predstavnički dom nije uradio ništa.

- Svi ugovori „Elektroprivrede BiH“ počinju važiti kada Parlament da finalnu saglasnost. Ako sjednice ne bude, postaje upitno hoće li biti projekta i kada, jer vidimo da je pitanje i kada će se formirati nova vlast. Dva je puta u Kini ponavljana procedura i prošli put je rečeno da, ako se vrati treći put, onda idu na početni položaj, pregovara se ponovo i o onome što je ispregovarano. Jer, ono što je vezano uz osiguranje kredita, državnu kinesku agenciju, ide opet na njihovu vladu i parlament. To bi trajalo sigurno godinu - upozorio je Džindić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik