Hercegovački vinari "trljaju ruke" nakon uspješne godine

Bez autora
Oct 16 2018

Iza hercegovačkih vinara je uspješna godina. Svi zadovoljno trljaju ruke, jer je prinos bio sjajan, a kvalitet grožđa na najvišem nivou. Rezultati su u nekim od vinarija najuspješniji otkad se posluje, a konačan proizvod uskoro će, najavljuju, biti izvezen na tri kontinenta i u veliki broj zemalja. Vlasnik kompanije Podrumi “Vukoje” iz Trebinja i jedan od najuspješnijih enologa u ovom dijelu zemlje Radovan Vukoje ističe da je balans kvaliteta i kvantiteta ovog puta bio izvrstan. Grožđe je, kaže, uzgajano u najidealnijim uslovima, a vremenske prilike su pogodovale dobrom rodu. Imali smo ljeto kakvo se moglo poželjeti. Bilo je dovoljno sunca i sasvim dovoljno padavina. Zato danas imamo rekordne rezultate. Svim vinarima veoma je važno da, prije svega, prinos bude vrhunski, jer samo u takvim uslovima možemo govoriti o najkvalitetnijim vinima kakva proizvodimo u našoj kompaniji, govori Vukoje.

Hercegovački vinari "trljaju ruke" nakon uspješne godineIza hercegovačkih vinara je uspješna godina. Svi zadovoljno trljaju ruke, jer je prinos bio sjajan, a kvalitet grožđa na najvišem nivou. Rezultati su u nekim od vinarija najuspješniji otkad se posluje, a konačan proizvod uskoro će, najavljuju, biti izvezen na tri kontinenta i u veliki broj zemalja.

Vlasnik kompanije Podrumi “Vukoje” iz Trebinja i jedan od najuspješnijih enologa u ovom dijelu zemlje Radovan Vukoje ističe da je balans kvaliteta i kvantiteta ovog puta bio izvrstan. Grožđe je, kaže, uzgajano u najidealnijim uslovima, a vremenske prilike su pogodovale dobrom rodu.

Nagrade

- Imali smo ljeto kakvo se moglo poželjeti. Bilo je dovoljno sunca i sasvim dovoljno padavina. Zato danas imamo rekordne rezultate. Svim vinarima veoma je važno da, prije svega, prinos bude vrhunski, jer samo u takvim uslovima možemo govoriti o najkvalitetnijim vinima kakva proizvodimo u našoj kompaniji, govori Vukoje.

Ponosan je i na posljednje nagrade, ali i na izvoz u brojne zemlje svijeta.

- Izvozimo na tri kontinenta i sa zadovoljstvom mogu kazati da su naša vina najbolji ambasador Bosne i Hercegovine u svijetu. Početkom godine nagrađeni smo u Kini, a u Hrvatskoj su Podrumi “Vukoje” dobili priznanje za najbolje vino u jugoistočnoj Evropi, pohvalio se Vukoje.

I vlasnik kompanije Vinogradi “Nuić” iz Ljubuškog Josip Nuić zadovoljan je sezonom. U ovom dijelu zemlje, kaže, godina je za vinare i vinogradare bila interesantna, donekle i specifična.

- Veća je kiselina, grožđe je bilo rodnije s više šećera. Bila je ovo prilično dobra sezona, što se mene tiče, prezadovoljan sam, priča nam Nuić.

Vinogradi Nuić svoje proizvode izvoze u 14 zemalja svijeta.

- Borimo se za mjesto pod suncem na svjetskom tržištu. Veoma se teško probiti na strano tržište, a kada se u tome uspije, onda problema nema. Generalno, najveći problem za bh. vinare je taj što nas u Evropi i svijetu niko ne doživljava kao zemlju vina. Nemamo ni deset posto vinograda kao recimo jedna Austrija, kazao nam je Nuić.

Nadoknada

Podsjetimo, prošla sezona za vinare i vinogradare u Hercegovini bila je katastrofalna, jer je u većini dijelova aprilski mraz uništio brojne nasade. Već tad započela je priprema za aktuelnu sezonu, koja je nadoknadila sve lani izgubljeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik