Iz RS-a se najviše izvoze keks i čokolada, a uvozi meso

Bez autora
Oct 16 2018

Republika Srpska ima mnogo veće mogućnosti za proizvodnju hrane, u odnosu na sadašnje iskorištene resurse – istakla je direktorica Privredne komore RS-a Dragica Ristić. Iz tog bh. entiteta najviše se izvoze konditorski proizvodi, koji su u ovoj godini bili ispred voća i povrća, pokazuju podaci za prvo polugodište. Zbog nemogućnosti izvoza voća u Rusiju, RS ima debalans u vanjskotrgovinskoj razmjeni u toj oblasti za prvih šest mjeseci ove godine, pojasnila je Ristić. Taj bh. entitet najviše uvozi meso i mesne proizvode, žitarice, stočnu hranu, mlječne prozvode… Direktorica Privredne komore RS-a je u povodu Svjetskog dana hrane istakla da su domaći proizvodi kvalitetni i apelovala je na građane da ih kupuju.

Iz RS-a se najviše izvoze keks i čokolada, a uvozi mesoRepublika Srpska ima mnogo veće mogućnosti za proizvodnju hrane, u odnosu na sadašnje iskorištene resurse – istakla je direktorica Privredne komore RS-a Dragica Ristić.

Iz tog bh. entiteta najviše se izvoze konditorski proizvodi, koji su u ovoj godini bili ispred voća i povrća, pokazuju podaci  za prvo polugodište.

-Zbog nemogućnosti izvoza voća u Rusiju, RS  ima debalans u vanjskotrgovinskoj razmjeni u toj oblasti za prvih šest mjeseci ove godine – pojasnila je Ristić.

Taj bh. entitet najviše uvozi meso i mesne proizvode, žitarice, stočnu hranu, mlječne prozvode…

Direktorica Privredne komore RS-a je u povodu Svjetskog dana hrane istakla  da su domaći proizvodi kvalitetni i apelovala je na građane da ih kupuju.

-U kvalitet domaćih proizvoda uvijek se možemo uvjeriti, jer znamo gdje su i na koji načinu proizvedeni – rekla je Ristić na promociji domaćih proizvoda, u okviru projekta “Naše je bolje“.

Hrana je veoma važan i privredni resurs, istakla je ona, ukazujući i na značaj proizvodnje zdrave hrane.

Pomoćnica ministra trgovine RS-a Dušanka Tegeltija je rekla da je kampanja “Naše je bolje” intenzivirana u cijelom entitetu, uz promociju domaće proizvodnje.

-Njihovom kupovinom jačamo našu privredu, podstičemo nova zapošljavanja i sredstva u budžetu – naglasila je Tegeltija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik