Pokrenute aktivnosti između Kine i BiH u oblasti vazdušnog saobraćaja

Bez autora
Oct 16 2018

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko je na Trećem samitu ministara transporta Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu istakao značaj regionalnog povezivanja s ciljem ekonomskog razvoja. Jusko je tokom obraćanja učesnicima samita naveo strateška opredjeljenja, pokrenute i planirane aktivnosti BiH u oblasti infrastrukturnog povezivanja sa naglaskom na izgradnju auto-puta na Koridoru "Pet ce" kroz BiH, zasnovane na usvojenoj Okvirnoj strategiji saobraćaja BiH, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH. U saopštenju se navodi da je kineski ministar saobraćaja Li Sjaopen naveo pokrenute aktivnosti između Kine i BiH na povezivanju u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Pokrenute aktivnosti između Kine i BiH u oblasti vazdušnog saobraćajaMinistar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko je na Trećem samitu ministara transporta Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu istakao značaj regionalnog povezivanja s ciljem ekonomskog razvoja.

Jusko je tokom obraćanja učesnicima samita naveo strateška opredjeljenja, pokrenute i planirane aktivnosti BiH u oblasti infrastrukturnog povezivanja sa naglaskom na izgradnju auto-puta na Koridoru "Pet ce" kroz BiH, zasnovane na usvojenoj Okvirnoj strategiji saobraćaja BiH, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

U saopštenju se navodi da je kineski ministar saobraćaja Li Sjaopen naveo pokrenute aktivnosti između Kine i BiH na povezivanju u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Sjaopen je u obraćanju ukazao na potencijal i značaj infrastrukturnog povezivanja Kine i zemalja Centralno-evrospke inicijative (CEI) u okviru kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put" u svim vidovima saobraćaja, ali i informacionog sektora.

Najavljujući sljedeći sastanak na ovom nivou koji će biti održan u Hrvatskoj, Sjaopen je inicirao mogućnost formiranja zajedničke liste infrastrukturnih projekata zemalja CEI, odnosno 16+1.

Sjaopen je posebno istakao četiri kineska cilja u saradnji Kine i zemalja CEI, među kojima su davanje veće podrške infrastrukturnom povezivanju, dalje jačanje dijaloga u oblasti vodnog saobraćaja, inicirajući ujedno sjednicu svih administratora u oblasti pomorskog saobraćaja i kinesku organizaciju okruglog stola za promociju ekološki bezbjednog i održivog vodnog saobraćaja.

Kao kineski cilj, Sjaopen je naveo i unapređenje saradnje u razvoju logističkih koridora i podržavanje bilateralne saradnje u izgradnji kapaciteta kadrova, mogućnost studiranja i usavršavanja u Kini radi zajedničkog napretka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik