Otvoren novi pogon fabrike "Novares" u Zrenjaninu

Bez autora
Oct 16 2018

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i ministar privrede Goran Knežević prisustvovali su danas otvaranju novog proizvodnog pogona kompanije „Novares Srbija“ u Zrenjaninu, u koji je uloženo 5,2 miliona evra. Mali je tom prilikom podsetio na to da je 2017. godine u Zrenjaninu zaposleno 3.000 radnika, a ove godine 1.600, ocenivši da će se dolaskom najveće grinfild investicije u taj grad, odnosno kineske kompanije "Šandong Linlong", taj trend nastaviti. On je naglasio da pomenuta nova investicija "Novaresa" pokazuje koliko je napredovao Zrenjanin, ali i koliko je Srbija postala atraktivna za investitore.

Otvoren novi pogon fabrike "Novares" u ZrenjaninuMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i ministar privrede Goran Knežević prisustvovali su danas otvaranju novog proizvodnog pogona kompanije „Novares Srbija“ u Zrenjaninu, u koji je uloženo 5,2 miliona evra.

Mali je tom prilikom podsetio na to da je 2017. godine u Zrenjaninu zaposleno 3.000 radnika, a ove godine 1.600, ocenivši da će se dolaskom najveće grinfild investicije u taj grad, odnosno kineske kompanije "Šandong Linlong", taj trend nastaviti.

On je naglasio da pomenuta nova investicija "Novaresa" pokazuje koliko je napredovao Zrenjanin, ali i koliko je Srbija postala atraktivna za investitore.

Ministar je podsetio na to da je prošle godine doneta odluka o tome da se Slobodna zona u Zrenjaninu proširi za 550 hektara, što znači da ćemo imati još više investicija.

On je naglasio da Vlada namerava da ostane čvrsto na kursu dosadašnje politike i nastavi da jača ekonomske rezultate ostvarene u 2018. godini.

Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine stopa rasta iznosila je 4,9 odsto, što je Srbiju svrstalo u najbrže rastuću ekonomiju u Evropi.

Takođe, Mali je naglasio da nezaposlenost pada treću godinu zaredom i da Vlada od 1. januara 2019. izlazi sa paketom mera i olakšica, među kojima su ukidanje doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca i ubrzanje stope amortizacije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naglasio je da je u Srednjobanatskom okrugu zabeležen najveći rast broja zaposlenih u našoj zemlji, što je, kako je ocenio, rezultat zajedničkog rada republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija u stvaranju stabilnog poslovnog ambijenta.

U tom okrugu je pokrenut točak ekonomskog razvoja. Samo nove fabrike i nova radna mesta u celoj Vojvodini obezbediće ravnomeran regionalni razvoj i motivisati ljude da ostanu u svojim sredinama, objasnio je on, iskazavši pritom zahvalnost rukovodstvu "Novaresa" na odluci da proširi proizvodnju.

Mirović je naveo da je u proširenju fabrike "Novares" učestvovala i Pokrajinska vlada, obezbedivši 200.000 evra za subvencije za nova radna mesta, kroz programe podrške Razvojne agencije Vojvodine.

Praksu subvencionisanja novih radnih mesta pokrenuli smo osnivanjem Razvojne agencije Vojvodine, i Pokrajinska vlada će i u budućem periodu nastaviti sa tim subvencijama u još većem obimu, poručio je on.

Generalni direktor kompanije "Novares" Pjer Bule najavio je da će u fabrici u Zrenjaninu u 2019. godini broj zaposlenih biti povećan sa 190 na 240.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni ukazao je na to da su francuska preduzeća sve prisutnija na ovim prostorima jer su Srbija i AP Vojvodina postale sigurno mesto za ulaganje.

„Novares“ je francuska multinacionalna grupacija, koja u Srbiji posluje od 2012. godine. Proizvode plastične komponente za potrebe automobilske industrije, a uspešno su realizovali ovogodišnji plan o proširenju sopstvenih proizvodnih kapaciteta.

Investiranjem 5.250.000 evra pogonska površina te fabrike uvećala se za dodatnih 3.300 kvadratnih metara, stvarajući time potrebu novih radnih mesta, čime će se broj zaposlenih u toj kompaniji, koji iznosi približno 200, već u prvom talasu zapošljavanja uvećati za 50 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik