Prihod kompanija iz slobodnih zona blizu 5 milijardi evra

Bez autora
Oct 16 2018

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ukazao je prilikom obilaska Slobodne zone Smederevo, na značaj tih zona za privlačenje investitora i za privredni rast, poručivši da će se zajedno sa Vladom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dalje boriti za svaku novu fabriku i investiciju.On je izneo podatak da je u Slobodnoj zoni Smederevo broj zaposlenih u poslednjih pet godina porastao 20 puta, ukupan obim prozvodnje 30 puta, a ukupan izvoz čak 39 puta. To su ogromne cifre i zato ćemo se boriti za svaku slobodnu zonu i fabriku, poručio je ministar i najavio obilazak svih 14 slobodnih zona u Srbiji. On je ukazao na još jednu značajnu činjenicu, a to je da su 2012. godine sve slobodne zone pravile 2,5 milijardi evra prihoda.

Prihod kompanija iz slobodnih zona blizu 5 milijardi evraMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ukazao je danas, prilikom obilaska Slobodne zone Smederevo, na značaj tih zona za privlačenje investitora i za privredni rast, poručivši da će se zajedno sa Vladom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dalje boriti za svaku novu fabriku i investiciju.

Mali je izneo podatak da je u Slobodnoj zoni Smederevo broj zaposlenih u poslednjih pet godina porastao 20 puta, ukupan obim prozvodnje 30 puta, a ukupan izvoz čak 39 puta.

To su ogromne cifre i zato ćemo se boriti za svaku slobodnu zonu i fabriku, poručio je ministar i najavio obilazak svih 14 slobodnih zona u Srbiji.

On je ukazao na još jednu značajnu činjenicu, a to je da su 2012. godine sve slobodne zone pravile 2,5 milijardi evra prihoda.

Sada je to dostiglo pet milijardi, tačnije 4,9 milijardi evra. Tada smo imali 25 proizvodnih kompanija u svim slobodnim zonama, a danas ih imamo 80. Srbija se menja i ide napred, važne su nam slobodne zone i svaka nova fabrika, istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, Slobodna zona Smederevo je slika i prilika i pravo ogledalo privrede Srbije, odnosno kako ona danas izgleda u odnosu na 2012. godinu.

Ništa od ovoga što sada vidite nije bilo ovde. Tu je bila samo poljana, a 2013. godine gradonačelnica Smedereva i ja smo bili deo tima koji se izborio za prvu investiciju koja je došla ovde, finsku kompaniju PKC. Danas ovde ima osam proizvodnih kompanija, koje zapošljavaju 2.300 ljudi, a ostale se bave skladištenjem robe, rekao je ministar.

On je podsetio na to da je 2012. godine bila znatno drugačija situacija u Srbiji – postojala je rekordna nezaposlenost i imali smo visoki budžetski deficit i javni dug.

Javni dug nam sada pada, smanjili smo nezaposlenost sa 26 na ispod 12 odsto. Imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom i borimo se za svakog novog investitora, naveo je Mali.

Ministar je nakon obilaska Slobodne zone Smederevo održao sastanak sa gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović, direktorom Uprave za slobodne zone Milanom Ristićem, direktorkom Slobodne zone Smederevo Milicom Mijatović i drugim predstavnicima Gradske uprave Smederevo.

On je istakao da je tom prilikom bilo reči i o mnogim drugim projektima koji bi trebalo da značajno unaprede kvalitet života u tom gradu.

Gradimo kompleks za vodene sportove, a, kako je dodao, razgovarali smo i o rekonstrukciji gimnazije, osnovne škole i opšte bolnice, kao i o lokalnoj infrastrukturi, kanalizaciji i vodovodu.

Predsednik Vučić se izborio za to da Železara Smederevo radi i da pronađemo investitora koji će obezbediti da 5.000 zaposlenih u toj fabrici ostane na svojim radnim mestima, rekao je ministar.

Srbija ide krupnim koracima napred, svi ekonomski pokazatelji su dobri, svakom od ovih investitora treba pružiti odgovarajuću pažnju i ljudima obezbediti posao, naveo je Mali i dodao da mladi treba da ostanu u zemlji, a ne da odlaze u inostranstvo.

Avramović je izrazila zahvalnost ministru na poseti, i podsetila na to koliko je za Smederevo bila značajna odluka Vlade Srbije da se gradu dodeli zemljište od 39 hektara bez plaćanja bilo kakve nadoknade.

Dovođenje investitora za Železaru je imalo ključni značaj za ovaj grad. Od 2013. godine do sada 20.000 ljudi je pronašlo posao u Smederevu, a na evidenciji ima još 5.200 nezaposlenih, navela je ona.

Sa ministrom sam pričala o daljem razvoju ovog grada i privlačenju novih investitora, rekla je Avramović.

Ona je podsetila na to da ta lokalna samouprava već godinu dana radi na pripremi dokumentacije za veliki industrijski park koji će grad Smederevo industrijski postaviti daleko ispred mnogih gradova Srbije, pa i Evrope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik