Oduzeta roba donijela 210.000 KM

Bez autora
Oct 17 2018

Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupila je za devet mjeseci ove godine 210.414 KM od prodaje oduzete robe na aukcijama, što je za 22 odsto više u odnosu na isti period lani.Za devet mjeseci ove godine organizovano je 11 aukcijskih prodaja robe koja je oduzeta zbog raznih prekršaja, a načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević ističe da se na javnim aukcijama najviše prodaju odjevni predmeti, obuća, polovni kućanski aparati i tehnička roba, motocikli, alati i mašine.

Oduzeta roba donijela 210.000 KMUprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prikupila je za devet mjeseci ove godine 210.414 KM od prodaje oduzete robe na aukcijama, što je za 22 odsto više u odnosu na isti period lani.

Za devet mjeseci ove godine organizovano je 11 aukcijskih prodaja robe koja je oduzeta zbog raznih prekršaja, a načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević ističe da se na javnim aukcijama najviše prodaju odjevni predmeti, obuća, polovni kućanski aparati i tehnička roba, motocikli, alati i mašine.

- Najveći iznos prikupljen je prodajom robe široke potrošnje u Regionalnom centru u Tuzli - rekao je Kovačević.

Pojasnio je da se aukcije organizuju u sjedištu nadležnog regionalnog centra UIO gdje se nalazi oduzeta roba ili u centralnom skladištu, ukoliko je oduzeta roba tamo skladištena.

Kovačević je dodao da se na javnu aukciju mogu prijaviti lica koja ispunjavaju uslove i polože depozit za učestvovanje.

- Na aukcijama koje UIO organizuje mogu učestvovati pravna i punoljetna fizička lica, kao i fizička lica koja obavljaju djelatnost registrovanu kod nadležnog organa, osim zaposlenih u Upravi. Roba se uglavnom prodaje po lotovima u kojima se nalazi veći broj komada određene robe, pa se u skladu sa vrstom robe određuje ko može učestvovati na aukciji, posebno u smislu da li su to pravna ili fizička lica - pojasnio je Kovačević.

Istakao je da se novac dobijen na aukciji uplaćuje na jedinstveni račun UIO, sa kojeg se dalje sredstva raspoređuju na način kako je propisano Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Na internet stranici UIO objavljeno je da je prva naredna aukcija zakazana za sutra u Regionalnom centru Tuzla.

Na dobošu će se naći 685 kilograma sušenog duvana u listu i 530 kilograma mrvljenog duvana. Pravo učešća, kako je navedeno, imaju sva pravna lica registrovana za proizvodnju, otkup i obradu duvana. +++

Oduzete cigarete

Službenici UIO BiH su na putu Foča - Sarajevo, u mjestu Trnovo, oduzeli 9.100 paklica cigareta, u vrijednosti od 41.000 KM. Riječ je o cigaretama “rojal”, “sani”, “ef-em” i “merilin”, koje nisu obilježene akciznim markicama UIO, saopšteno je juče iz UIO. Tužilaštvu BiH biće podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik