Srbija gubi milijardu evra zbog iseljavanja obrazovanih ljudi

Bez autora
Oct 17 2018

Iz Srbije se tokom godine iseli od 30.000 do 60.000 ljudi, od kojih četvrtina ima visoko obrazovanje, tako da zemlja godišnje samo zbog iseljavanja visokoobrazovanih gubi milijardu evra. Ističe se da u Srbiji još niko nije precizno utvrdio koliko se izdvaja za vaspitanje i obrazovanje deteta od osnovne škole do diplome fakulteta, kao što je to slučaj u SAD i još nekim zemljama Zapada, ali da neke procene govore o oko 100.000 evra po svršenom diplomcu. Amerikanci su izračunali da troškovi školovanja deteta do kraja studija mogu da dostignu i 200.000 dolara. Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Baupal kaže da je samo za obrazovanje studenta, koji se školuje o trošku države, do diplomiranja potrebno od 30.000 evra do 35.000 evra.

Srbija gubi milijardu evra zbog iseljavanja obrazovanih ljudiIz Srbije se tokom godine iseli od 30.000 do 60.000 ljudi, od kojih četvrtina ima visoko obrazovanje, tako da zemlja godišnje samo zbog iseljavanja visokoobrazovanih gubi milijardu evra, piše "Politika".

List ističe da u Srbiji još niko nije precizno utvrdio koliko se izdvaja za vaspitanje i obrazovanje deteta od osnovne škole do diplome fakulteta, kao što je to slučaj u SAD i još nekim zemljama Zapada, ali da neke procene govore o oko 100.000 evra po svršenom diplomcu.

Amerikanci su izračunali da troškovi školovanja deteta do kraja studija mogu da dostignu i 200.000 dolara.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Baupal kaže da je samo za obrazovanje studenta, koji se školuje o trošku države, do diplomiranja potrebno od 30.000 evra do 35.000 evra.

On smatra da je realna pretpostavka ekonomiste i profesora Vladimira Grečića da porodica izdvaja za dete 30 odsto prihoda ili mesečno 210 evra.

Kada se diplomac iz Srbije odseli na Zapad, tada je bogata država dobila stručnjaka uz minimalne troškove, dok je siromašna Srbija i u finansijskom i u kadrovskom minusu, navodi list.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik