Za pet godina, tri milijarde evra u gasnu infrastrukturu

Bez autora
Oct 17 2018

U narednih pet godina u srpsku gasnu infrastrukturu biće investiramo gotovo tri milijarde evra, izjavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. Radimo na dva velika projekta gasne infrastrukture, i to prema evropskim energetskim standardima. Prvi je interkonekcija Niš-Dimitrovgrad-Sofija, dugačka 109 kilometara, na koju bi se Srbija zakačila na bugarski gasovodni sistem. Drugi je magistralni gasovod od granice Bugarske do granice sa Mađarskom, rekao je Bajatović. Na interkonekciji se trenuto radi eksproprijacija i projektovanje. Evropa nam daje 49 miliona evra, obezbđivanje ostatka novca od 85,5 miliona evra biće stvar "Srbijagas", možda će nam pomoći Vlada Srbije, kazao je Bajatović.

Za pet godina, tri milijarde evra u gasnu infrastrukturuU narednih pet godina u srpsku gasnu infrastrukturu biće investiramo gotovo tri milijarde evra, izjavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

- Radimo na dva velika projekta gasne infrastrukture, i to prema evropskim energetskim standardima. Prvi je interkonekcija Niš-Dimitrovgrad-Sofija, dugačka 109 kilometara, na koju bi se Srbija zakačila na bugarski gasovodni sistem. Drugi je magistralni gasovod od granice Bugarske do granice sa Mađarskom - rekao je Bajatović za današnje "Novosti".

- Na interkonekciji se trenuto radi eksproprijacija i projektovanje. Evropa nam daje 49 miliona evra, obezbđivanje ostatka novca od 85,5 miliona evra biće stvar "Srbijagas", možda će nam pomoći Vlada Srbije - kazao je Bajatović.

Kada se radi o drugom projektu, kaže, dosad su održani bileteralni razgovori predsednika Aleksandra Vučića i premijera Bugarske i Mađarske, Bojka Borisova i Viktoras Orbana.

Ideja je, navodi on, da se taj gasovod nastavi na "Turski tok" i da praktično ta druga cev iz "Turskog toka" dođe do obale u Turskoj gde je već počela gradnja "Gasproma" i "Bota" prema Bugarskoj od oko 30 kilometara.

Trenutno je to na uvidu u Energetskoj zajednici u Beču, ona ima dva meseca da dostavi svoje primedbe da bi se donela i konačna odluka, otprilike krajem novembra, rekao je Bajatović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik