Mundijal ruskoj ekonomiji donio 12,5 milijardi eura

Bez autora
Oct 18 2018

Opći pozitivni utjecaj svjetskog nogometnog prvenstva, održanoga ljetos u Rusiji, na tamošnju ekonomiju u razdoblju od 2013. do 2018. godine iznosi 952 milijarde rubalja, odnosno oko 12,5 milijardi eura, objavio je organizacijski odbor mundijala.U “Studiji ekonomskih, društvenih i ekoloških utjecaja Svjetskog prvenstva u Rusiji”, napominje se da se pozitivan učinak mundijala očitovao pored ostalog u povećanoj turističkoj potrošnji, ulaganjima u infrastrukturu i drugim čimbenicima. Ukupno je Rusija, po podacima organizacijskog odbora, na pripremu i održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu održanog od 14. lipnja do 15. srpnja na 12 stadiona u 11 gradova, potrošila 688 milijardi rubalja, nešto više od devet milijardi eura.

Mundijal ruskoj ekonomiji donio 12,5 milijardi euraOpći pozitivni utjecaj svjetskog nogometnog prvenstva, održanoga ljetos u Rusiji, na tamošnju ekonomiju u razdoblju od 2013. do 2018. godine iznosi 952 milijarde rubalja, odnosno oko 12,5 milijardi eura, objavio je organizacijski odbor mundijala.

U “Studiji ekonomskih, društvenih i ekoloških utjecaja Svjetskog prvenstva u Rusiji” koju je prenio TASS, napominje se da se pozitivan učinak mundijala očitovao pored ostalog u povećanoj turističkoj potrošnji, ulaganjima u infrastrukturu i drugim čimbenicima.

Ukupno je Rusija, po podacima organizacijskog odbora, na pripremu i održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu održanog od 14. lipnja do 15. srpnja na 12 stadiona u 11 gradova, potrošila 688 milijardi rubalja, nešto više od devet milijardi eura, prenosi SEEbiz.

Organizacijski odbor naglašava da su prvenstvo i njegova priprema utjecali na rast dohotka stanovništva od rada za 459 milijardi rubalja, uz stvaranje i održavanje do 315 tisuća radnih mjesta, kao i povećanje poreznih prihoda proračuna za 164 milijarde rubalja.

Ukupan utjecaj SP-a na BDP procjenjuje se na 952 milijarde rubalja, što je 1,1 posto godišnjega BDP-a, kaže se u studiji.

Pritom se naglašava kako je po tome pokazatelju pozitivan utjecaj SP-a u Rusiji veći od prvenstava održanih u Brazilu i Južnoj Koreji, a najbliži je pokazateljima iz Japana, dok je nešto slabiji od mundijala u Južnoafričkoj Republici, uz ogradu da je tamošnji BDP u apsolutnom iznosu znatno manji nego u drugim zemljama – domaćinima prvenstva.

Zahvaljujući turističkoj potrošnji, u Rusiji su, po podacima iz istraživanja, znatno porasli prihodi od prodaje malom i srednjem poduzetništvu te su u promatranom petogodišnjem razdoblju iznosili 797 milijardi rubalja.

Jedno od pitanja koje se analizira u istraživanju je i upotreba izgrađene infrastrukture potrebne za održavanje mundijala u budućnosti. U tom smislu se ocjenjuje kako ta infrastruktura u sljedećim godinama može osigurati dodatni godišnji rast BDP-a između 150 i 210 milijardi rubalja.

No, odbor upozorava i na godišnje investicijske i operativne troškove između 110 i 140 milijardi rubalja.

Na temelju izračuna organizacijskog odbora, učinak budućeg povećanja turističkog prometa zahvaljujući mundijalu pozitivno će se osjetiti na državnom proračunu u rasponu od 40 do 70 milijardi godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik