Bh. radnici odrade desetke milijuna neplaćenih sati

Bez autora
Oct 18 2018

U BiH, po zakonu, radno vrijeme raspoređuje se na pet, odnosno šest, radnih dana i traje 40 sati tjedno. Međutim, u praksi je to znatno drugačije. Radna snaga u BiH godišnje odradi desetke milijuna sati koji im nisu plaćeni.Ranija analiza Saveza sindikata Republike Srpske pokazala je kako je riječ o oko 29 milijuna sati te da u Republici Srpskoj prekovremeno radi 43 odsto radnika, ali da svaki drugi za to nije plaćen. To znači da je u neplaćenom prekovremenom radu skriveno od 13.000 do 15.000 novih radnih mjesta. Prekovremeni rad posebno je zastupljen u oblasti trgovine, ugostiteljstva, turizma, građevinarstva i drvne industrije.

Bh. radnici odrade desetke milijuna neplaćenih satiU BiH, po zakonu, radno vrijeme raspoređuje se na pet, odnosno šest, radnih dana i traje 40 sati tjedno. Međutim, u praksi je to znatno drugačije. Radna snaga u BiH godišnje odradi desetke milijuna sati koji im nisu plaćeni.

Ranija analiza Saveza sindikata Republike Srpske pokazala je kako je riječ o oko 29 milijuna sati te da u Republici Srpskoj prekovremeno radi 43% radnika, ali da svaki drugi za to nije plaćen.

To znači da je u neplaćenom prekovremenom radu skriveno od 13.000 do 15.000 novih radnih mjesta. Prekovremeni rad posebno je zastupljen u oblasti trgovine, ugostiteljstva, turizma, građevinarstva i drvne industrije.

– Tu je povećan broj prekovremenih sati iz dvaju razloga. Prvi je što veliki broj radnika iz tih djelatnosti odlazi iz RS-a, a njih poslodavci moraju nadoknaditi kroz prekovremene sate. Drugo, imamo niska primanja, pa je u tim djelatnostima teško naći nove radnike. Onda poslodavci koriste one koji rade, a inspekcijama je teško dokazati kršenje zakona u ovoj oblasti – kazao je za srpskainfo.com glavni tajnik Saveza sindikata RS-a.

U Uniji udruga poslodavaca RS naglašavaju da prekovremeni rad nije problem sve dok je plaćen.

– Trebamo se boriti za sustav u kojem će se više raditi, ali u kojem će radnici također biti bolje plaćeni. Naravno da zaposlenima moraju biti plaćene radna subota i nedjelja ili da, po osnovi rada vikendom, dobiju dva slobodna dana tijekom tjedna. Također, mora biti plaćen svaki prekovremeni sat tijekom radnog dana – kazao je predsjednik Unije Dragutin Škrebić.

Slaže se da odlazak radnika jest problem, ali oni koji ostaju raditi, sve do eventualnog smanjenja opsega posla ili zaposlenja novih radnika, moraju biti plaćeni za svaki prekovremeni sat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik