U Srbiji u 2017. godini zabeležen pad stope siromaštva

Bez autora
Oct 18 2018

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je stopa siromaštva u Srbiji smanjena sa 8,8 odsto, koliko je iznosila u 2006. godini, na 7,2 odsto, koliko je bila u 2017. godini, a to pokazuju podaci o apsolutnom siromaštvu u Srbiji koje se meri prema uporedivoj metodologiji.Upravo ti podaci pokazuju da su kritike koje je juče iznela Demokratska stranka, kako država ne čini ništa da se siromaštvo smanji, apsolutno netačne i proizvoljne. Noviji podaci o kretanju siromaštva ukazuju na to da se od 2014. godine do danas beleži konstantan pad stope siromaštva u Srbiji, tako da je ta stopa u poslednjim godinama niža u odnosu na onu iz 2006. i 2007. godine.

U Srbiji u 2017. godini zabeležen pad stope siromaštvaVlada Republike Srbije saopštila je danas da je stopa siromaštva u Srbiji smanjena sa 8,8 odsto, koliko je iznosila u 2006. godini, na 7,2 odsto, koliko je bila u 2017. godini, a to pokazuju podaci o apsolutnom siromaštvu u Srbiji koje se meri prema uporedivoj metodologiji.

Upravo ti podaci pokazuju da su kritike koje je juče iznela Demokratska stranka, kako država ne čini ništa da se siromaštvo smanji, apsolutno netačne i proizvoljne.

Noviji podaci o kretanju siromaštva ukazuju na to da se od 2014. godine do danas beleži konstantan pad stope siromaštva u Srbiji, tako da je ta stopa u poslednjim godinama niža u odnosu na onu iz 2006. i 2007. godine.

Na trend smanjenja siromaštva uticali su, pre svega, rezultati ekonomske politike prethodne i ove vlade, a posebno sprovedene mere fiskalne konsolidacije i ukupnih ekonomskih reformi.

Tako stopa nezaposlenosti u Srbiji u drugom kvartalu ove godine iznosi 11,9 odsto i praktično je prepolovljena u odnosu na 2012. godinu, u vreme kada je ekonomsku politiku kreirala upravo Demokratska stranka.

Rezultati ekonomskih reformi i stabilizacija javnih finansija omogućili su i povećanje socijalnih davanja u Srbiji – od 2010. do 2017. godine budžetska izdvajanja za najsiromašnije povećana su tri puta, što pokazuje posvećenost države zaštiti najugroženijih kategorija stanovništva.

Zahvaljujući povećanim socijalnim davanjima, stopa siromaštva u 2017. godini smanjena je za čak 28 odsto.

Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike u procesu pristupanja Evropskoj uniji, koji je Vlada usvojila u maju 2016. godine, i koji se odnosi na period do 2020. godine, definiše osnovne pravce reformi u oblasti socijalnog uključivanja.

Reč je o krovnoj strategiji za socijalne politike u Srbiji, a do kraja ove godine biće objavljen izveštaj o realizaciji mera iz tog dokumenta.

Potvrdu da Vlada predano radi na smanjenju siromaštva i posebno na zaštiti najugroženijih kategorija stanovništva, ilustruje i činjenica da tokom sprovođenja mera fiskalne konsolidacije 2014. godine nisu smanjivane penzije penzionerima sa najmanjim primanjima.

Sprovedene mere fiskalne konsolidacije bile su neophodne zbog neodrživog stanja javnih finansija i činjenice da je Srbiju samo nekoliko meseci delilo od bankrota, što je nasleđe i (ne)odgovornost onih koji danas neosnovano kritikuju – Demokratske stranke.

Rezultati u oblasti smanjenja siromaštva pokazuju dobar trend, a Vlada Srbije ostaje posvećena tome jer se može i mora učiniti još više. Nastavljamo da radimo na unapređenju položaja svih građanki i građana kroz stvaranje društva jednakih mogućnosti za sve.

Tim Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU tim), uz podršku Švajcarske Konfederacije, predano radi na stvaranju adekvatnih politika koje će dodatno smanjiti stopu siromaštva u Srbiji.

SIPRU tim od 2009. godine pruža podršku u izgradnji kapaciteta Vlade i resornih ministarstava u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja.

Ovaj tim je od 1. januara ove godine pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije, čime je dobio centralnu ulogu u koordinaciji svih institucija koje se bave smanjenjem siromaštva, što je još jedan važan pokazatelj odlučnosti Vlade da sistemski radi na suzbijanju siromaštva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik