Avala Studios ulažu 50 miliona evra u filmsku industriju u Srbiji

Bez autora
Oct 18 2018

„Avala Studios" uložiće u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku više od 50 miliona evra, sa ciljem oživljavanja filmske industrije u Srbiji, saopšteno je iz ove kompanije. Na obnovi i izgradnji, dodaju, biće anagažovano više od 250 građevinskih radnika iz Srbije, a radovi će početi za nekoliko meseci. Generalni direktor kompanije „Avala Studios" Peter Dajko, navodi se u saopštenju, kaže da je želja te kompanije da podstakne i oslobodi potencijal koji Beograd i Srbija imaju kao što su, navodi, izuzetne lokacije, stručno osoblje, bogatu tradiciju filmske industrije. Uz to, zahvaljujući odličnoj inicijativi državnog rukovodstva i ulasku u program podsticaja 2016. godine, Srbija danas omogućava podsticaje od 25 odsto za strane produkcije, što je čini izuzetno konkurentnom u ovom delu Evrope, rekao je Dajko, navodi se u saopštenju.

Avala Studios ulažu 50 miliona evra u filmsku industriju u Srbiji„Avala Studios" uložiće u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku više od 50 miliona evra, sa ciljem oživljavanja filmske industrije u Srbiji, saopšteno je iz ove kompanije.

Na obnovi i izgradnji, dodaju, biće anagažovano više od 250 građevinskih radnika iz Srbije, a radovi će početi za nekoliko meseci.

Generalni direktor kompanije „Avala Studios" Peter Dajko, navodi se u saopštenju, kaže da je želja te kompanije da podstakne i oslobodi potencijal koji Beograd i Srbija imaju kao što su, navodi, izuzetne lokacije, stručno osoblje, bogatu tradiciju filmske industrije.

„Uz to, zahvaljujući odličnoj inicijativi državnog rukovodstva i ulasku u program podsticaja 2016. godine, Srbija danas omogućava podsticaje od 25 odsto za strane produkcije, što je čini izuzetno konkurentnom u ovom delu Evrope", rekao je Dajko, navodi se u saopštenju.

Prema proračunu na osnovu iskustva iz regiona, moderni studiji i pozicioniranje na mapi evropske filmske industrije, Srbiji bi moglo da donese najmanje 120 miliona evra prometa godišnje, što je, ukazuje se, četiri puta više u odnosu na prethodnu godinu.

Dajko, dodaje se, kaže da će prvi novi filmski studio u Beogradu biti izgrađen već 2021. godine.

Nekadašnji direktor filmskog studija u Češkoj „Barandov" i direktor razvoja filmskog biznisa u „Avala Studios", Vladimir Kuba, veruje da obnovljeni i prošireni studijski kompleks na Košutnjaku može da doprinese i razvoju filmskog turizma u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik