Šećer skoro duplo jeftiniji nego prošle godine, a za to postoji niz razlog

Bez autora
Oct 18 2018

aVerovali ili ne, ali kilogram šećera danas je jeftiniji od kilograma krompira ili crnog luka. Domaće šećerane pogođene su dešavanjima u EU, ali i problemima u proizvodnji šećerne repe u Srbiji. Kilogram šećera u prodavnicama danas košta 54 dinara. Pre godinu dana šećer se prodavao po ceni većoj od 90 dinara. Cena je potom pala na 80 dinara, zatim na 70 dinara i danas imamo paradoks da je kilogram šećera, čija je proizvodnja vrlo složena, jeftiniji od kilograma krompira koji se pre prodaje samo izvadi iz zemlje. “Blic” je istraživao šta je dovelo do poremećaja na tržištu šećera, koliko su na drastičan pad cene uticali spoljni, a koliko domaći faktori i koliko je trenutna cena šećera stabilna.

Šećer skoro duplo jeftiniji nego prošle godine, a za to postoji niz razlogVerovali ili ne, ali kilogram šećera danas je jeftiniji od kilograma krompira ili crnog luka. Domaće šećerane pogođene su dešavanjima u EU, ali i problemima u proizvodnji šećerne repe u Srbiji.

Kilogram šećera u prodavnicama danas košta 54 dinara. Pre godinu dana šećer se prodavao po ceni većoj od 90 dinara. Cena je potom pala na 80 dinara, zatim na 70 dinara i danas imamo paradoks da je kilogram šećera, čija je proizvodnja vrlo složena, jeftiniji od kilograma krompira koji se pre prodaje samo izvadi iz zemlje.

“Blic” je istraživao šta je dovelo do poremećaja na tržištu šećera, koliko su na drastičan pad cene uticali spoljni, a koliko domaći faktori i koliko je trenutna cena šećera stabilna.

Rezultati do kojih smo došli pokazuju da šećerane u Srbiji u najboljem slučaju trenutno rade na pozitivnoj nuli, da se izvoz šećera iz Srbije proizvođačima ne isplati, da višak šećera u našoj zemlji obara cenu i konačno, da bi problemi na tržištu šećera mogli da se prodube što bi u Srbiju donelo više uvoznog šećera, a samim tim i neizvesnost u pogledu cene.

- Sve je počelo u oktobru prošle godine kada je evropsko tržište šećera liberalizovano. To je značilo ukidanje kvota za proizvodnju, utvrđivanje najnižih cena i ograničenja za uvoz. Takve velike promene na tržištu dovele su do povećanja proizvodnje šećerne repe u Evropi za 20 odsto godišnje.

U takvoj situaciji tamošnje šećerane proizvodile su 30 odsto odsto više šećera od ukupne potrošnje u EU, što je dovelo i do spuštanja cene sa oko 600 evra po toni na oko 300 evra. Srpskim šećeranama izvoz automatski više nije bio isplativ, viškove su počele da čuvaju, a u borbi sa konkurencijom počela je da pada i cena. Neko bi rekao da je to dobro za potrošača.

Odgovor je da, ali trenutno, dugoročno nikako nije dobra. Ove godine imamo problem i u proizvodnji šećerne repe. Trula je, prinosi su mali, a sve to nosi neizvesnost. Za sada je jedino sigurno da će šećera biti, ali po kojoj ceni, to niko ne zna - kaže sagovornik “Blica”, poznavalac tržišta šećera.

S druge strane, dodatan pritisak na tržište šećera u Evropi i na Balkanu stvaraju viškovi ove namirnice. Indija je povećala proizvodnju šećera za tri miliona tona godišnje, Tajland za pet miliona. Velika ponuda nadmašila je tražnju i cena je, očekivano, pala.

Takođe, treba imati u vidu da severni deo Evrope, Francuska i Nemačka imaju odličnu klimu za proizvodnju šećerne repe. Proizvodnja je tamo izuzetno uspešna i da su, samim tim, njihovi proizvođači i sa nižom cenom zadovoljni jer sa velikom proizvodnjom ostvaruju dobar profit.

S druge strane, evropske šećerane dobijaju subvencije od države od 400 do 600 evra. Praktično kupuju repu po ceni od 20 do 22 evra, a prodaju šećer po ceni od 300 evra za tonu. Srpske šećerane kupuju repu po ceni od 32 evra po toni.

Dva igrača na tržištu u Srbiji

Najveći proizvođač šećera u Srbiji je kompanija u vlasništvu „MK grupe“ - „Sunoko“ u čijem vlasništvu posluju tri šećerane - u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, koje drži oko 65 odsto tržišta šećera u Srbiji. Drugi najveći igrač je grčka kompanija „Helenik“ u čijem vlasništvu su šećerane u Crvenki i u Žablju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik